Annons

Annons

Annons

Sundsvall

Psykopatiska chefer bidrar till #tystnaden

Chefer som är psykopater bidrar till #tystnaden som ofta råder inom både offentlig sektor och näringslivet.
Och ungefär en av tjugo chefer är just psykopater.
Det berättar chefsrekryteraren och författaren Lars-Olof Tunbrå.

I Mittmedias och Sveriges Radios gemensamma granskning av #tystnaden inom offentlig sektor har en återkommande kommentar varit att dåligt ledarskap är en bidragande orsak till att anställda inte vågar uttrycka kritik. Och bland dåliga chefer är just psykopaten den värsta formen enligt Lars-Olof Tunbrå, som skrivit boken "Psykopatiska chefer – lika farliga som charmiga".

Tunbrå berättar att man anser att cirka 2–3 procent av befolkningen är psykopater, men att bland chefer kan siffran vara cirka 5 procent.

Kännetecken för en psykopat är den totala avsaknaden av skuldkänslor.

Annons

– Man skiter totalt i vilken skada man orsakar. Ibland börjar man även fundera på om det smittar. Rent vanliga människor kan ta efter det här beteendet för det lönar sig ju på kort sikt. I företag som fått in en sån här som koncernchef är det lätt att hela ledningsgruppen och dotterbolagschefer och allihopa börja göra på samma sätt, säger Lars-Olof Tunbrå.

Annons

Däremot är det svårt att avslöja en psykopat.

– I rekryteringsbranschen är det här ett elände för det är ytterst svårt i rekryteringsprocessen att identifiera de här personerna, säger Lars-Olof Tunbrå.

Vissa egenskaper som man söker hos en chef hittas samtidigt hos psykopater, som kan vara utåtriktade, charmiga samt handlingskraftiga.

– Men de skapar osäkerhet runtomkring sig. Uppåt är de väldigt insmickrande och vänliga. Det händer saker och de tar tag i saker. Men om man tittar på dem underifrån kommer inga klara besked och man ändrar inriktning dag från dag, säger Tunbrå.

Han berättar hur vissa favoriter utses av psykopaten medan den stora massan brukar behandlas som luft. Och i sina egna ögon är psykopaten fulländad.

– De ljuger hela tiden och det är svårt att komma på dem, säger Tunbrå.

Han menar att i näringslivet kommer förr eller senare verkligheten ifatt en psykopat i form av bokslut och ekonomiska resultat. Han upplever däremot att det är lättare för en psykopat att gömma sig i offentlig sektor tack vare den politiska miljön. En annan sektor med hög närvaro av psykopater är kyrkan.

– Jag pratade med en biskop som sa att i kyrkan finns det många psykopater. Då frågade jag hur kan det komma sig. De tror att de får kraften uppifrån, sa biskopen. Det är kanske därför man blir präst för att man vill ha kontroll över andra människor. Religionen är ju ett oerhört effektivt kontrollinstrument, säger Tunbrå.

Annons

Annons

Bidrar psykopatiska chefer till #tystnaden?

– Oh ja. Det blir väldigt tyst omkring dem, förutom ett fåtal personer som de uppmuntrar. Men de personerna åker också på pumpen den dag de börjar uttrycka en egen uppfattning, säger Tunbrå.

Nöjer sig de här cheferna med den makt de får eller krävs det en ständig klättring uppåt i hierarkin?

– Nej, de ska ha hela kakan. Det är lite grand av deras problem. Det är synd om dem för de blir ju aldrig nöjda, säger Lars-Olof Tunbrå.

Här kan du läsa fler artiklar om vår granskning av #tystnaden.

Författaren och chefsrekryteraren Lars-Olof Tunbrå berättar att chefer som är psykopater bidrar till #tystnaden i sina organisationer.


Ove Öst

060–19 72 77
ove.ost@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan