Annons

Annons

Annons

Överstan

Robin anmäldes efter extravarv i rondell – miste körkortet

18-årige Robin Skyttberg i Örnsköldsvik blev av med sitt körkort i förra veckan.
Nu undrar han varför.
– En äldre man polisanmälde mig. 15 minuter senare kom polisen och tog mitt körkort. Skulle de ha gjort samma sak om jag hade anmält den äldre mannen? undrar han.

Det handlar om en 18-årings bilfärd till sin praktikplats på bygglinjen på Parkskolan, några 100 meter ifrån cirkulationsplatsen vid Vikingagatan och Ångermanlandsgatan.

– Jag var på väg till skolan på morgonen. Jag åkte ett varv extra i rondellen. Jag körde inte fort eller slarvigt, säger han.

– När jag kom fram gick jag in och bytte om. Samtidigt följde en man efter mig i sin bil med släpvagn.

– Klasskamraterna har berättat att han skrek och var hotfull när han kom fram. Han kallade en kompis för snorunge och bad de andra att hålla käften. Han skrek också att de skulle hämta mig, annars skulle han ringa efter polisen.

– Självklart blev jag skraj. Samtidigt stack han därifrån med en rivstart.

Annons

Ungefär en kvart senare kom en polispatrull.

– Jag kände mig genast nertryckt och fick följa med in i polisbilen som en värsta brottsling. Det var inte roligt.

Annons

– Poliserna ville se mitt körkort och höll i det ett bra tag. Sedan sa de att jag hade två alternativ. Antingen erkänna att jag hade kört vårdslöst och få böta 1 000 kronor. Sedan fick jag veta att det bara skulle behövas två eller tre anmälningar till för att jag skulle förlora körkortet, säger han.

Robin Skyttberg valde alternativ två – att neka. Därefter tog poliserna körkortet i beslag och han fick fylla i ett papper på plats, där poliserna hade skrivit att han hade kört vårdslöst.

– Men kan man verkligen göra så? Poliserna hade inte sett något, utan gick bara på vad den äldre mannen hade sagt – utan att fråga mig vad som hade hänt. Och på deras beslut står det att det hände 09.05, men egentligen körde jag till skolan minst 45 minuter tidigare.

– Och hade de gjort samma sak om jag hade ringt och polisanmält en äldre man, som jag tyckte körde vårdslöst i en rondell?

Robin Skyttberg medger att han körde ett extra varv i rondellen – och att mannen med bil och släpvagn förmodligen inte uppmärksammade detta i tid.

– Samtidigt är det ju mannen som har väjningsplikt när han ska in i rondellen, säger han.

Robin Skyttberg är mest ledsen för att inte få använda sin bil och i stället behöva ta bussen till skolan. Tillsammans med sin pappa har han varit två gånger till polisstationen – utan att ha fått besked om vad som kommer att hända.

Annons

Annons

Och nu frågar han sig bara: Kan man verkligen bara ta ett körkort på hörsägen?

Läs även: Robin får köra bil igen.

Robin Skyttberg är bedrövad, sedan polisen tagit hans körkort i beslag. "Skulle de ha gjort lika om det hade varit en äldre person, som hade misstänkts för vårdslöshet i trafik?", säger han.


Torbjörn Berlin

0660-29 55 37
torbjorn.berlin@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan