Annons

Annons

Annons

Turbulensen inom Borgsjö-Haverö församling

En turbulent vår inom församlingen

I början av året började det åter blåsa upp i Borgsjö-Haverö församling. Vindar som väckt många upprörda känslor, men som det också finns en förhoppning om ska mojna över sommaren.

"Vi ska få arbetsro nu och bli ett team."

Med de orden tillträdde Leif Byqvist (S) som kyrkorådets ordförande efter valet 2013. Ett löfte som bevisligen ännu inte har infriats.

För trots storstädningen i det politiska ledet så fortsätter det vara turbulent i församlingen, vilket under början av 2015 visat sig i ett flertal skrivelser, anmälningar och anklagelser.

I januari beslutade kyrkorådet att skicka hem sin tillförordnade kyrkoherde med bibehållen lön fram till pensionsdagen, och i mars beslutade domkapitlet att skyndsamt inleda en utredning kring de synpunkter som kommit in.

Samtidigt började det krypa fram åsikter och missnöje inom personalgruppen, följt av en våg av diverse anklagelser och ifrågasättande om det som sker inom verksamhetens väggar. Åsikter som kommer både inifrån och utifrån.

Annons

Annons

I torsdags hade stiftet en lång sittning med kyrkorådets ordförande Leif Byqvist, som utan större omsvep medger att det där med "arbetsro" inte var någonting genomsyrade vårens arbetsmiljö.

– Vi hade hoppats att det här skulle lösa sig lätt, men det gjorde ju inte det, konstaterar han.

Under våren har arbete pågått med fackliga organisationer, företagshälsovård och en konsult inom arbetsmiljöområdet. Allt i syfte att nu få rätsida på församlingen en gång för alla.

– min bild är att stiftet tycker att vi resonerat på rätt sätt, och de kommer också att komma tillbaka till oss i september för att stämma av hur det går, förklarar Leif Byqvist.

Enligt den nu tillförordnade kyrkoherden Erik Flodberg så är det från och med nu tydliga regler och klara ansvarsindelningar som kommer råda. Vi har också precis haft ett avstamp kring var vi står och hur vi går vidare mot ett så bra arbetsklimat som möjligt, säger han.

Efter sommarledigheten kommer arbetet fortsätta, och där policys kommer att finnas på bordet som är både tydliga och enkla att förstå och följa.

– Det kommer vara våran lag fram till att allt rullar på bra, säger Erik Flodberg.

I höst kommer också tjänsten som kyrkoherde att läggas ut för sökning med tillträde från och med januari 2016. Vad det kommer resultera återstår att se.

– Men ambitionen är självklart att vi ska lyckas väl, slutar Leif Byqvist.

Annons

Läs också:

"Per-Axel har blivit väldigt illa behandlad"

Annons

Stiftet tillbakavisar kritiken

Blivande kyrkoherden fick ingenting veta om tillsynen

Har överklagat rådets beslut till domkapitlet

Tillförordnad kyrkoherde Erik Flodberg och kyrkorådets ordförande Leif Byqvist vill reda ut det som varit och börja blicka framåt.


Micke Engström

0690-102 08
micke.engstrom@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan