Annons

Annons

Annons

Utställning tillägnat 40-årig stiftelse

I år fyller stiftelsen Grafström-Sandqvistska fonden 40 år och har en egen utställning på Sundsvalls museum.

Stiftelsen Grafström-Sandqvistska fonden finns till för att främja kulturen i Mellannorrland; genom konstverksdonationer och utdelning av stipendier som ska främja studier och vidareutbildning för konstnärer. Nu har Sundsvalls museum ställt ut verk kopplat till stiftelsen.

Utställningen är uppdelad efter de två uppdragen som stiftelsen har. Det ena rummet visar donerade verk, bland annat en relief av Arne Jones, en skulptur av Iréne Vestman och tavlor målade av Olof Grafström själv. Det andra rummet är tillägnat stipendiaterna.

Annons

Sedan 1975 har stipendiet delats ut till 88 mottagare. Ett utplock av konstnärernas verk visas. Det finns fotografliknande teckningar av Cecilia Hultman som fått stipendiet två gånger, kolteckningar av skulptören Camilla Bergman och Anders Boqvist har klistrat ihop laserutskrivna bilder till ett större verk, för att nämna några.

Annons

– När man ställer ut efter konstverk kan det lätt bli att man ställer ut de saker som förväntas visas. Då är det kul att ställa ut efter tema. Man visar sånt man inte har visat förut, säger Daniel Unnis, enhetschef Sundsvalls museum.

Sista ansökningsdag till årets stipendium är den 16 augusti. I höst kommer det också vara en separat utställning från den tidigare stipendiaten Matti Kallioinen som invigs den 10 oktober. Stipendieutdelning sker i höst.

– Det kan betyda otroligt mycket att få ett stipendium, speciellt för en ung person som precis är nyutexaminerad. Du har oftast inga pengar när du är klar och behöver tid på dig att utvecklas och finna din speciella stil. Då kan stödet från stipendiet underlätta, säger Daniel Unnis.

Kolteckningar av Camilla Bergman.

Målning av Olof Grafström.

Annons

Jörgen Nilssons "Skulpturer" ur serien "Traktat" och Karin Ögrens "Öga och moln".


Sebastian Folcker

060-19 72 78
sebastian.folcker@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan