Annons

Annons

Annons

Annons

Matfors

De väljer tid och lust för att leva

Rania Rönntoft och sambon Andreas Skoglund lämnade Göteborg och konsumtionshetsen för att finna ett nytt liv på landet i Matfors.
– Vi vill jobba mindre och leva mer, säger Rania.

Ett år har gått sedan de landade i skogarna utanför Matfors. Efter ett första stopp hemma hos Andreas mamma via en lägenhet i Vattjom, hyr de nu ett gårdshus vid Kvällsjön. Lugnet är påtagligt, vattnet glittrar på sjön och skogen ligger lugn alldeles intill.

De ville sänka takten, jobba mindre och leva mer och hade fått nog av att arbeta så mycket att de inte hade tid, ork eller lust att leva och njuta av livet. De var unga, obundna och fria att ta steget mot ett nytt sätt att leva.

– Vi tänkte att är det någon gång så är det nu. Det är något som är fel, allt i vårt samhälle kretsar kring konsumtion. Vi rensade rejält bland våra saker när vi skulle flytta för vi har insett att man klarar sig med lite, säger Rania.

Annons

Paret har inga lån, vilket var en bra förutsättning för att styra om livet. De hyr sitt hus och undviker att sätta sig i skuld. Rania arbetar som frilansfotograf och Andreas jobbar 75 procent med telefonsupport. De har valt att leva utan bil och promenerar 25 minuter till Matfors för att ta bussen till Sundsvall.

Annons

– När jag tittar ut här fattar jag inte att den här utsikten är min, det är så långt från hur vi bodde i Göteborg. Nu har vi landat, säger hon.

Rania spenderar mycket tid hemma och hon fyller dagarna med det hon känner för. Hon plockar svamp och bär, njuter av en stilla cykeltur och går på loppis. Jobbet styr hon hemifrån och hon har sitt kontor i sovrummet. Ibland åker hon iväg på jobbresor.

Hon eldar ofta i kamminen och dricker mycket kaffe – det enda hon överkonsumerar. Suget efter att unna sig något finns fortfarande kvar, men att bryta med sin gamla livsstil var enklare än hon trodde.

– Visst kan jag känna att jag skulle vilja köpa något fint, men jag vet att den känslan går över. Det är en tillfällig kick som jag inte behöver i längden. Jag läste någonstans att försöka bli lyckligare och må bra handlar mer om att göra sig av med det som gör en olycklig.

Rania och Andreas tror på "downshifting", att sänka takten och ta det lugnare. De har valt att arbeta mindre för att kunna njuta mer av vardagen. De försöker minimera antalet val som krånglar till tillvaron och har skurit ner på prylar, rensat och tänker till när de verkligen behöver göra inköp.

– Om man bara har en vinterjacka behöver man inte fundera över vad man ska ha på sig. Då undviker man onödiga val som lätt kan göra en olycklig, säger Rania.

Som frilansfotograf är det tufft att överleva och Rania har många tunga dagar då hon tillåter sig att känna den känslan. Ekonomin stressar henne men hon saknar inte att ha en massa pengar.

Annons

– Jag vill få in lite mer uppdrag. Just nu händer inte mycket på jobbfronten och då känns det förstås tyngre.

Annons

Rania och Andreas vill inte ha barn, det är de på det klara med.

– Vi lever ett liv som inte fungerar med barn. Vi skulle behöva offra en hel del och det är vi inte beredda att göra.

Att säga att man inte vill ha barn är känsligt om man är 26 år och många blir provocerade av det. "Du är så ung, du kommer att ändra dig", får hon ofta höra.

– Ingen av oss vill ha barn, vi har inget emot dem men vi vill leva mer fritt. Livsstilen som kommer med barn lockar inte oss, säger hon.

Rania är van att få kritiska frågor om sin livsstil – om barn, pension och framtid. Det är inget som bekommer henne.

– Den dag vi är gamla har allt ändrats, vi tänker inte mycket på det. Vårt generella synsätt är att det löser dig, det blir vad det blir och det tar vi då.

Hon trivs med ensamheten och katten Ellie håller henne sällskap i huset och följer med när Rania är i skogen. Den största insikten som vuxit fram under året är vetskapen om att det fungerar att leva på lite.

– Vi skulle kunna bo ännu mindre. Vi har en dröm om att skaffa en folkabuss och åka runt, jobba lite och uppleva mycket. Då blir det till att leva väldigt enkelt. Men vi får börja med små tripper för att se om det verkligen passar oss.

Ranias värld är fylld av drömmar och funderingar – hon svävar samtidigt som hon står tryggt på marken.

Ranias blogg: www.raniamaria.eu/blog

Instagram: raniamaria

Fakta

Förändra din livsstil

Gå igenom dina saker och rensa bort det du inte behöver.

Tänk över dina inköp – behöver du verkligen köpa nytt eller fungerar det med något som redan finns hemma?

Handla second hand.

Laga mat från grunden - gärna ekologisk.

Har du möjlighet så odla dina egna grönsaker.

Annons

Inbäddat innehåll

Annons

När Rania är ute i naturen hänger kameran ofta på axeln.

"Om man inte har lust och energi när man är ledig, vad är det då för mening", säger Rania Rönntoft.

Rania och Andreas hyr ett hus på 50 kvadrat.

"Om man har en liten ekonomi så tänker man efter och funderar på vilka inköp som verkligen är viktiga", säger Rania Maria Rönntoft.

Katten Ellie håller sig nära Rania i alla lägen, både inne och när de går i skogen.

Rania har sitt kontor i sovrummet. Där sköter hon sina kontakter med uppdragsgivare, redigerar bilder och dricker kaffe.

Rania har satsat på rejäla kängor. "Det är viktigt att tänka kvalitet och att satsa på det som håller länge", säger Rania.

Annons

I skogen känner Rania lugnet. Att skala ner och leva enklare är något som har vuxit fram under året.

Paret hyr ett hus vid Kvällsjön på 50 kvadrat.

Intresset för fotografi växte under gymnasiet då Rania började läsa bloggar och utbilda sig.

Annons

"När jag tittar ut här fattar jag inte att den här utsikten är min, det är så långt från hur vi bodde i Göteborg. Nu har vi landat", säger Rania.

Rania Rönntoft jobbar som frilansande fotograf. Hon tar många självporträtt. Just den här bilden tycker hon extra mycket om.


Therese Hasselryd

060–19 71 81
therese.hasselryd@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan