Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Ånge

TV+TEXT: Affes godispuckar gör succé

Sura avbytare, Mjuka puckar och Stolpskott. Namnen är många och fyndiga på Alf Engströms godispuckar. – Jag stormtrivs med det här, det är perfekt för mig, säger "Affe".

Annons

Idén föddes på en tågresa i början av 90-talet då han jobbade som tågmästare åt SJ på Mittlinjen mellan Östersund och Ånge. Efter ett samtal med pendlaren Jan Tegnér, som han tränat hockeypojkar med, fick han överta en idé om att förpacka godis i puckliknande burkar att sälja till hockeyklubben för att dra in pengar till klubbkassan.

Idén gnagde i huvudet i några år, men till slut tog han tag i saken och hittade en burkleverantör i södra Sverige. Karamellerna köpte han från Mattssons konfektyr i Ånge.

– Jag pratade med Wille Löfqvist i Brynäs och fick skicka ner några prov med Brynäs klubblogga på. Han högg direkt och beställde 1000 burkar. De sålde bra direkt, minns Alf.

2014 blev det övertalighet på SJ, Alf såg sin chans och fick avgångsvederlag. Nu satsar han all tid på sin lilla firma Affes föreningsprodukter. I dag levererar han puckar till alla lag i Svenska hockeyligan och många lag i de lägre serierna.

Annons

Annons

– Även företag vill sälja Renskit, små salmiakbitar, med sin logga på, säger Alf.

Förut packades allt för hand, ett jobb som tog mycket tid vid riktigt stora beställningar. Nu har han köpt in maskiner som fyller burkarna med godis och automatiskt klistrar på etiketter.

– En viss del klistras fortfarande manuellt, till exempel puckar med spelaretiketter, säger Affe och visar några med spelare från Brynäs A-lag.

Det är inte bara ishockeyklubbar som beställer. En storsäljare är "Porron Paska", renskit på finska, som han skickar till en godisaffär i Haparanda.

En annan produkt är "Birgers prickar" som Östersundsbutiker säljer för att marknadsföra sitt kära Storsjöodjur.

Alla produkter kommer från svenska leverantörer, något Affe tycker är viktigt.

– Jag vill att det ska vara så, det går säkert handla billigare utomlands, men det vill jag inte, säger han lite envist.

Hur länge han håller på står skrivet i stjärnorna.

– Drivkraften är att det är roligt, och är det inte det längre så slutar jag, säger Affe.

Irene Hedman klistrar Brynäs spelaretiketter med en rasande fart.

Annons

Alf Engström med färdigpackad låda med godispuckar för leverans till Troja/Ljungbys arenakiosker.

Annons

En storsäljare uppe i norr. Salmiakpastiller med namnet Renskit, eller Poron paska på finska.


Mårten Englin

060–19 71 49
marten.englin@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy