Annons

Annons

Annons

Ånge

Ångekonstnär inbjuden att ställa ut i New York

Mari Zidén är en av konstnärerna som medverkar i helgens femårsjubilerande konstrunda i Ljungandalen. En glaskonstnär som dessutom kan se fram emot en ny konstateljé 2016, och en egen utställning i New York.

"Vänta lite, jag ska bara få den här bröstvårtan på plats först." Jo, det är så Mari Zidén hälsar välkommen när ST hälsar på drygt en vecka innan årets konstrunda i Ljungandalen.

Hälsningsfrasen har dock sin konstnärliga förklaring. På bordet framför henne står en mall som så småningom ska bli en glasbyst. En skulpturform som det redan finns ett antal av på visningsborden, och som under 2016 kommer få vara med om ett miljöombyte.

Annons

Annons

– Jag håller på och bygger en ny ateljé och verkstad hemma på gården i Ånge, berättar Mari Zidén när bröstvårtan är på plats och vi har förflyttat oss till en sammetsröd möbelgrupp.

– I och med att jag skaffat fler maskiner så behövs det mer vatten till kylning, och det var då de här byggplanerna föddes, förklarar hon.

Ritningarna visar ett 80 kvadratmeter stort uthus med vindsloft, och där verkstad och utställningsytor är mer avskiljda än i dag.

– Det kan nog bli rätt skönt att få dela in det mer än i dag. Och så kan jag använda trädgården som utställningsyta också, säger Mari Zidén.

Förutom ny ateljé så finns också andra framtidsprojekt i fokus. Bland annat en utställning i eget namn på Manhattan, New York.

– Jag var där 2010 och sprang runt på en massa smågallerier, förmodligen också det här galleriet som har hört av sig nu och bokat in mig 2018. Först trodde jag det var ett hyrgalleri men de står för alla kostnader, berättar Mari Zidén.

Utställningen blir den andra i USA då hon tidigare ställt ut i Maryland, men några tankar på att överge Ånge som bas för sitt kreativa skapande finns över huvud taget inte.

– Jag reser gärna men kommer aldrig lämna Ånge. Jag trivs alldeles för bra här för det, konstaterar hon.

Glaskonstnären Mari Zidén kan se fram emot att flytta till en ny ateljé 2016, och två år efter det en utställning i New York i eget namn.

Annons


Micke Engström

0690-102 08
micke.engstrom@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan