Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Sundsvall

Liseberg fastnade för Sundsvallskonstnärens pappersverk

För två år sedan upptäckte Petra Staav papperskonstens utskurna värld. Nu spelar Sundsvallskonstnärens trolska vintermotiv en central roll i Lisebergs stora julkampanj. – Det var först en liten chock när de hörde av sig, säger hon.

Petra Staav upptäckte papperskonsten för två år sedan. Därefter fylls så gott som varje ledig stund med att skära ut motiv som för tankarna till folklore och sagor.

Annons

Det ena fantasifulla motivet efter det andra står uppradade längs väggen. När Petra Staav visar upp sina alster hemma i lägenheten i Skönsmon är det svårt att inse att hon har skurit ut allting ur vita pappersark.

De snirkliga formerna och oerhört detaljrika motiven vittnar om en skicklighet på högsta nivå. Då har hon ändå bara hållit på i två år. Men konstnärsandan sitter i sedan tidigare.

– Jag målade en del akvarell förut och kreativiteten har väl egentligen alltid funnits där, säger hon.

Från att själv ha försökt sprida sina verk via utställningar, Instagram och den egna hemsidan får hon nu rejäl draghjälp tack vare Liseberg.

Reklambyrån DDB sökte efter papperskonst till Lisebergs reklamkampanj inför Jul på Liseberg, och när Petra Staavs alster dök upp på nätet dröjde det inte länge innan byrån slog en signal till henne.

Annons

Annons

– Jag älskar Liseberg sedan tidigare och blev så himla glad när de frågade mig. Reklamfilmen där mina bilder syns blev jättefin, och det ska bli spännande att åka ner för att se hur allt blev, säger hon.

Lisebergs reklamfilm med Petra Staavs papperskonst ser du här.

Papperskonsten är i sig en både tålamodsprövande och tidskrävande syssla. Petra Staav har tvingats gå ner till 80 procent på sitt jobb som advokatsekreterare för att hinna med. I mars går hon ner till halvtid.

– Jag vill satsa på det här och jag ska försöka kombinera konstnärskapet med att sälja lite mer. Men jag vill inte tappa mitt uttryck och glädjen, för det här är så kul att hålla på med, säger hon.

Se fler verk på Petra Staavs hemsida

Fakta

Petra Staavs bästa tips

► Använd lite styvare papper på mellan 100 och 200 gram för att få bättre hållbarhet. Går att beställa på nätet eller i butiker som säljer kontorsmaterial. Tänk på att använda trä- och syrafritt papper för att undvika att det tappar i färgen.

► En skalpell med rörligt blad fungerar bra som skärverktyg.

► Som underlag är en självläkande skärmatta att föredra.

► Skissa mönstret på baksidan av pappret, vänd när du är klar och börja skära ut mönstret. Därmed slipper du fula blyertsstreck.

► Skär mot dig, håll ett lätt tryck och stöd på lillfingret.

► Titta i böcker och på andra konstnärer för att lära dig och testa olika uttryck. Så småningom kommer du att hitta en egen stil.

Annons

Annons

Att jobba i flera lager tillför en dimension till pappersverken.

Petra Staav har planer på att öppna en studio men i nuläget gör hon allt jobb hemifrån. "Det är både bra och dåligt. Det är lätt att bli sittande lite för länge", säger hon.

Rätt teknik är a och o. Genom att skära mot sig och hålla ett lätt tryck med lillfingret som stöd blir det lättare att pricka rätt.


Henrik Lundbjörk

060-19 72 67
henrik.lundbjork@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy