Annons

Annons

Annons

Turbulensen inom Borgsjö-Haverö församling

En enda sökande till kyrkans topptjänst

Nu är det klart vem som blir kyrkoherde i Borgsjö-Haverö församling efter nyår. Detta efter en inte allt för betungande rekryteringsprocess.

När ansökningstiden till tjänsten gick ut så fanns det nämligen bara ett enda namn att välja på, och det i form av en person som redan fanns i verksamheten – tillförordnade kyrkoherden Erik Flodberg.

– Det vara bara han som sökte, och kyrkorådet var enig om att det är han vi vill ha som kyrkoherde från och med första januari, säger kyrkorådets ordförande Leif Byqvist.

Läs mer: Ingen kyrkoherde i sikte för Borgsjö-Haverö (sept 2015)

När detta skrivs så har visserligen inte stiftet hunnit ta upp frågan om behörighetsförklaring av Erik Flodberg, men enligt Leif Byqvist så ska kyrkorådet ha fått ett positivt förhandsbesked från stiftets jurister.

Annons

– Det ska bara vara en formalitet, och dessutom är det vi som avgör vem vi vill anställa, säger Leif Byqqvist, och berättar att installationen är planerad att hållas i Borgsjö kyrka i februari nästa år.

Annons

– Och så håller vi även på och söker efter en ny komminister och en ny diakon, säger Leif Byqqvist.

Där går ansökningstiden ut den sista december, och med tiotalet dagar kvar till jul så fanns det även där bara en sökande. En person som anmält intresse för diakontjänsten.

– Vi vet det är svårt att få tag på en komminister, och under hösten så har vi löst det genom att timanställa personer som tidigare jobbat i kyrkan men gått i pension, säger Leif Byqvist, och överlåter frågan om hur man gör om ingen söker till tjänsten till kyrkorådet att hantera efter nyår.

Slutligen så kommer också frågan om den övriga personalsituationen upp. En fråga som enligt kyrkorådets ordförande stadigt har förbättrats under 2015, även om det funnits en och annan ojämnhet längs vägen.

– Men ser man till helheten så är det bra nu. Vi har frid på personalsidan och god tillströmning till våra kyrkor och aktiviteter. Jag tycker det känns riktigt bra, summerar kyrkorådets ordförande, med förhoppningen om att församlingens arbete ska fortsätta på den inslagna vägen också 2016.

Kyrkorådets ordförande Leif Byqvist tycker arbetet inom Borgsjö-Haverö församling är på rätt väg efter några turbulenta år.

Annons

Erik Flodberg kommer anställas som kyrkoherde med installation i februari.


Micke Engström

0690-102 08
micke.engstrom@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan