Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Sundsvall

De gör 2016 till ett experiment – provar ny livsstil varje månad

När de precis skulle boka den efterlängtade jordenruntresan slogs de av tanken – är det detta vi vill? Nu ska Tove Gulliksson och Thomas Melin i stället utföra ett levnadsexperiment genom att prova ett nytt levnadssätt varje månad under hela 2016.

Tove Gulliksson och Thomas Melin är på väg ut på ett års långt experiment där de ska testa olika levnadssätt för varje månad.

Annons

Tove och Thomas är båda från Sundsvall men har under det senaste året bott i Östersund. Paret har ett gemensamt driv och intresse kring ett hållbart liv och framtid – både i ett större perspektiv med miljön och rent personligen i hur man mår som människa. Det var delvis det intresset som stoppade planen på en resa runt jorden.

– Vi kom på att det inte alls är vad vi vill. Det är inte direkt det mest miljövänliga sättet att resa på och till vilket syfte gör vi det, säger Tove och fortsätter:

– Allt var planerat, det var bokstavligen bara ett knapptryck bort när vi ändrade oss.

Det var under hösten 2015 som tankarna i stället styrdes mot det som nu är i startgropen. Levnadsexperimentet de nu dragit i gång går ut på att testa ett nytt boende varje månad – och genom det också kanske hitta den plats eller livsstil som passar just dem. Men främst handlar det om att ta ett år för att reflektera över de olika levnadssätten, ifrågasätta alla materialism och konsumtion i samhället och låtas sig inspireras av olika levnadstyper.

Annons

Annons

– Vi vill bli inspirerade, lära oss nya saker och prova på levnadsätt vi inte gjort förr, säger Thomas och fortsätter:

– Ett plus är att vi båda får tid att göra det vi länge velat – jag vill bli författare men har inte riktigt satsat på det än och Tove är en konstnär och vill lägga mer tid på det.

De har sagt upp sig från jobb och pausat studier. Packat sig ut ur lägenheten och är nu redo att ta steget ut i världen. Området de ska resa runt i är huvudsakligen mellan Sundsvall, Östersund och Trondheim men också ut i landet och Europa.

Vad som gör det här möjligt är pengarna som skulle ha gått till jordenruntresan. Men också familj och vänner som gett en otrolig repsons och hjälp kring att hitta olika platser för boenden.

– Jag skrev i början av januari ett inlägg på Facebook om vårt experiment och det känns jättekonstigt att vi fick den respons vi fick.

Hejarop och stöttning från alla möjliga håll rullade in i kommentarsfältet under inlägget och genom det har de fått tips och erbjudanden kring olika platser att bo på.

– Det är ju fantastiskt att det är så många som tycker det vi gör är intressant, och det berättar väl något om att folk är nyfikna, säger Thomas.

Hus på hjul, hotell, tält, torp och jordbruk är några exempel på vad de vill prova på. Än finns ingen spikad plan – men det är inget som oroar Tove och Thomas. Ett huvudsakligt mål med deras resa, och ett motto de nu lever efter, är att de ska våga misslyckas och våga slänga sig utanför trygghetszoner.

Annons

– Vi lämnar ju all trygghet vi har, förutom att vi alltid har familj som stöttar oss och samhällets nät så lämnar vi hem, jobb och inkomst för att helhjärtat göra det här, säger Tove.

Annons

– Jag har ofta varit så rädd för att misslyckas att jag inte ens försökt. Men att inte ens försöka är ju ett misslyckande om något! säger Thomas Melin.

Förutom miljötänket som alltid finns med i bakgrunden så handlar mycket av det kommande året och experimentet om den personliga resan. Det var Stefan Sagmeisters föreläsning på TED-talk om att han hela yrkeslivet tagit sabbatsår från pensionen som väckte tanken hos Tove.

– I stället för att spara all ledighet till slutet av livet så tog han ut det lite då och då i 7 års cykler för att landa i erfarenheter, andas och tänka vad man vill med sitt liv, säger Tove och Thomas fortsätter:

– Ja, i dag går allt ut på att jobba hela vägen till pensionen. Och den enda gången det på riktigt är accepterat att ta en paus är när man gått in i väggen. Vilket är helt absurt när man tänker på det, säger Thomas.

Nu görs de sista planerna innan det är dags att prova det första levnadssättet. I februari lutar det mot en tågluff genom Europa.

– Jag vill bara komma iväg nu, så det känns att vi verkligen gör det här, säger Tove.

De har lämnat studier respektive jobb för att ta ett år endast för detta experiment. Nu ska de endast låta sig inspireras, lära sig nya saker och utforska olika levnadsstilar för att kanske hitta det som passar dem.

De träffades för fem år sedan, nu ska de ut i Sverige och Europa och de börjar troligtvis med en tågluff.

Annons

Hållbarhet är röda tråden, Tove Gulliksson kommer under året satsa på sin konst och både material och motiven håller temat. Här har hon målat med kaffe och blåbär.

Flyttkaos har varit ett faktum den sista tiden för paret som lämnar och flyttar ut ur lägenhet och ska nu ut i det experimentet kommer erbjuda.


Emma Kupari

060-19 72 23
emma.kupari@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy