Annons

Annons

Annons

Annons

Fotboll

Förre GIF-talangen om spel i Holland och tränaren Olof Mellberg: "Går på moln"

Han har tagit en lång väg i karriären. Nu är före detta GIF Sundsvall-spelaren Joel Qwiberg ordinarie i Brommapojkarna. – Jag går som på moln på träningarna nu, säger han.

Förre GIF-talangen Joel Qwiberg berättar om hur det var att spela i Holland och om nye tränaren Olof Mellberg: "Jag går som på moln".

Annons

– Jag står lite illa till, jag håller på att försöka klä på 15 fyraåringar så kan vi höras om fem minuter, säger Joel Qwiberg när sporten når honom över telefon.

Han jobbar några timmar varje dag på ett dagis - ett perfekt komplement till fotbollsspelandet, enligt honom själv.

– Jag tycker det är så kul så det är värt det, säger GIF-fostrade Qwiberg när sporten ringer upp igen.

Han har spelat i Vasalunds IF sedan 2012 och det har varit en väldigt bra erfarenhet, men Joel Qwiberg sökte nya utmaningar och hamnade i Brommapojkarna (BP).

– Det kändes som att det var rätt tid nu. Jag har varit där ganska länge och jag har fått extremt mycket av Vasalund men jag kände att vi inte kunde ge varandra så mycket mer.

Annons

Sedan två och en halv vecka tränar BP under den före detta landslagsspelaren Olof Mellbergs överinseende. Och det finns ingen tvekan om att det var rätt val.

Annons

– Ska jag vara ärlig hade jag inte tänkt mig att jag skulle spela division 1 igen. Men det här var så fruktansvärt intressant. Alternativen jag hade i superettan var inte alls lika intressanta, säger Qwiberg.

Han tycker att Brommapojkarna har något intressant på gång och nämner sportchefen Robban Björkeskär och assisterande tränaren Azrudin Valentic, tidigare i Assyriska, som stora anledningar till varför han valde BP.

– Han (Björkeskär) är fantastisk och är så bra på att ta människor. Sen har Valencic så mycket bra idéer och tankar.

Även tränaren Mellberg, eller kombinationen av Mellberg som huvudtränare och Valentic som assisterande, drog Qwiberg till laget.

– Olof har en sådan rutin och har varit på den högsta nivån vi har i världen. Det är få ställen där man kan få en så komplett utbildning, säger han och fortsätter.

– Jag tror att vi har alla förutsättningar att lyckas. Folk är intresserade av det som händer här och det är den resan jag vill vara med på.

Istället för Superettan valde han alltså spel i division 1 igen. Det efter att ha varit under en säsong i holländska FC Den Bosch. Han var skadad när han kom till Holland och det var en speciell miljö att vistas i, som så många andra utlandsproffs har vittnat om.

– Den första chocken var hur de jobbar med försäsongen. Det var intensivt och under en kortare period. Det var stenhård träning och ett tuffare klimat. Man pratar inte med tränaren så mycket, det finns ett medialt intresse och fans. Allt är vassare och man har lite kortare tålamod än i Sverige.

Annons

Annons

Det var dock en lärorik period men han valde att fortsätta med sin rehabilitering i Sverige, för att kunna spela under den svenska säsongen sedan.

– I efterhand var det rätt beslut. Men det var ett tufft beslut, för man vet ju att chansen kanske inte kommer så många fler gånger, säger Qwiberg.

Han har aldrig gått en säsong skadefri, förrän nu. Han säger att han känner sig starkare än någonsin och han berättar att Brommapojkarnas träningssätt sliter mindre på kroppen, vilket passar honom bra.

Många bra spelare har gått genom Brommapojkarna och många som hade kunnat gå vidare stannar kvar, trots degraderingen. Något lockar spelare till Brommalaget trots att tävlingsframgångarna uteblivit på sistone.

– Det är något som får de här spelarna att vilja spela i division 1. Man vet vad man får spela för fotboll i BP.

Han har tagit en lång väg för att nå vidare. Han var en ung och lovande talang i GIF Sundsvall men valde att lämna för att han kände att han kom i kläm när GIF valde att värva Mattias Nylund som vänsterback. Han hade då konkurrens om att få spela på seniornivå, inte bara av David Myrenstam, utan plötsligt också av Nylund.

– Jag behövde spela seniormatcher och så tog de in Nylund som var över 30. Jag tror de gjorde ett val då och mitt alternativ var att spela juniorallsvenskan i Norrland så jag valde att söka mig vidare.

Qwiberg poängterar att Nylund var bra men är förvånad över att de valde att ta in en så rutinerad spelare när det fanns en ung spelare på samma position.

Annons

– I efterhand kanske jag skulle ha haft mer is i magen. Vägen hade kanske blivit kortare då, men jag är på rätt väg nu tror jag.

Han har nu ett ettårskontrakt med BP och det återstår att se vad som händer därefter. Det personliga målet med säsongen är att vara en förebild och ledare för de yngre spelarna i laget, som kan behöva vägledning. Och det är med stor glädje han går in i den kommande säsongen.

Annons

– Magkänslan är så extremt bra. Jag går som på moln på träningarna just nu, säger Joel Qwiberg.

Fakta Joel Qwiberg

Aktuell: Gör sin första säsong med Brommapojkarna i division 1

Född: 9 september 1992

Längd: 173 centimeter

Vikt: 70 kilo

Position: Försvarare

Fostrad i GIF Sundsvall (U21)

Tidigare klubbar: Klintehamns IK, GIF Sundsvall, FC Gute, Vasalunds IF, FC Den Bosch

■■ ■■ Håll koll på ditt favoritlag – få pushnotiser när vi skriver om Timrå IK, GIF Sundsvall eller Sundsvall Hockey och övrig sport. Ladda ner ST:s nya app till Iphone eller Android.


Lisa Johansson

063-16 16 32
lisa.johansson@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan