Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Vivsta / Tallnäs / Böle

Museet sjunker ner i sumpmarken – kostar miljoner att renovera

Planerna på att göra Saltmagasinet till museum har gått i stå. Golvet har ruttnat bort och huset håller på att sjunka ner i sumpmarken. – Ingenting har gjorts för att rädda byggnaden, säger Bertil Spets i föreningen Wifstavarfs historia.

Saltmagasinet i Vivstavarv är ett av de sista som finns kvar i Sverige och har kulturhistoriskt värde.

Annons

Saltmagasinet i Vivstavarv byggdes på 1700-talet. På den tiden var salt livsviktigt för att förvara och lagra mat. Det fungerade som hårdvaluta; ofta fick man stora mängder salt som betalning för timmer som skeppades utomlands.

Saltmagasinet är ett av de sista som finns kvar i Sverige och har kulturhistoriskt värde. Föreningen Wifstavarfs historia har försökt rädda byggnaden åt eftervärlden i åratal. Redan 2010 sökte man ett bidrag på 100 000 kronor från fastighetsägaren SCA, för att försöka rädda golvet som höll på att ruttna bort.

Annons

Annons

Men sedan dess har ingenting hänt. Huset står och förfaller. Nu är golvet utrivet och byggnaden håller dessutom på att sjunka ner i sumpmarken den står på.

– Nu skulle en renovering kosta miljontals kronor. Vi har hört av oss till SCA gång på gång men aldrig fått något svar, säger Bertil Spets.

Men Björn Lyngfelt, informationsansvarig på SCA i Sundsvall, säger att skogsbolaget inte alls är avvisande till att hjälpa till. Kostnaderna är dock stora och Björn Lyngfelt ser gärna att föreningen även försöker hitta andra finansiärer, så att inte SCA får stå för hela kostnaden ensam.

– Jag känner inte igen mig i talet om att de inte har fått svar. Vi har resonerat från och till med föreningen om Saltmagasinet och vad man kan göra åt det, och vi vill gärna vara med och försöka rädda byggnaden, säger Björn Lyngfelt.

Läs mer:

Vill bevara Vivstavarv

Museum söker bidrag för att laga

Kulturarvsdagen firas i Västernorrland


Leif Johansson

060-19 72 79
leif.johansson@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy