Annons

Annons

Annons

Annons

Trav

Elva hästar döda i tävlingssammanhang under 2015/2016: studie visar orsakerna

Under 2015 och 2016 har elva dödsfall inträffat på svenska travbanor. Men att hästar dör i samband med tävling är ovanligt och orsaken är inte vad de flesta tror, enligt en studie från SLU.

64 hästar dog i samband med travtävlingar mellan åren 2000 och 2014. Elva har dött under 2015 och hittills 2016. SLU-studenten (Sveriges Lantbruksuniversitet) Mette Pökelmann bestämde sig för att forska i varför under sitt examensarbete som publicerades förra året. Hon har studerat obduktionsprotokollen och sportdata från loppen där hästar dött i samband med travtävlingar och hittat andra orsaker till varför dödsfallen inträffar än vad många tror, skriver Svensk Travsport.

– De plötsliga dödsfallen i Sverige är få till antalet och verkar ha ett slumpmässigt utfall inom den tävlande hästpopulationen. När jag granskat materialet i förhållande till sportens utformning i form av ras, ålder, startmetod, årstid och distans skiljer det sig inte från sportens normalvärden, säger hon till Svensk Travsport.

Annons

Annons

LÄS MER: Efter dödsfallen: "Faller inom slumpens ramar"

Hennes studie visar att dödsfallen hos 43 av de 64 hästarna som dött under nämnda år berodde på akut cirkulationssvikt och akuta lungblödningar (se förklaring nedan). De två dödsorsakerna har stark koppling till varandra och förekommer ofta i en kombination. Ofta förklaras dödsfall hos hästar med aortarupturer, alltså en spricka eller sprickbildning i stora kroppspulsådern, men de fallen är betydligt mera ovanliga än vad många tror.

LÄS MER: Travhäst dog under lopp på Jägersro

Av de studerade dödsfallen i studien var det endast åtta av 64 hästar som dött till följd av aortaruptur. Av de åtta hade fyra dött av skador på kärlen vid krösroten - det ställe där blodkärlen som försörjer tarmarna med blod förgrenar sig. Den typen av skada orsakas ofta vid blodmask i tidig ålder som försvagar blodkärlen. Det rekommenderas därför att hästägare och skötare bör jobba med förebyggande åtgärder mot parasiter och att avmaskningsrekommendationerna ska följas noggrant.

Under förra året obducerades ytterligare sex hästar som dött vid svenska travtävlingar, skriver Svensk Travsport. Fyra av dem hade just akut cirkulationssvikt och två hade sprickor i kärlen.

Annons

Trots att dödsfallen kan se ut att vara många är det relativt få hästar som dör i samband med tävling. I snitt är det 4,3 hästar per år och 2014 innebar det 0,05 dödsfall per 1000 starter.

Annons

LÄS MER: Favorithästen Bandit avled efter målgång

Fakta

Fakta cirkulationssvikt och akut lungblödning

Cirkulationssvikt, eller medicinsk chock, skadechock eller chock, uppstår när blodmängden som cirkulerar i kroppen blir otillräcklig.

Det leder till syrgasbrist i cellerna.

Möjliga orsaker: yttre eller inre blödningar, uttorkning vid till exempel fysisk aktivitet i hetta, brännskador eller allergiska reaktioner men även infektion

Andra saker som kan orsaka syrebrist: hjärtflimmer (ofta till följd av infektion), hjärtfel

Lungblödning, eller EIPH, är vanligt hos kapplöpningshästar som tävlas och tränas hårt.

Orsaken till sjukdomen är inte fastställd men det finns några teorier: lungblödare har större massa av röda blodkroppar och har sänkt arbetskapacitet i relation till blodkroppsmängden/ att lungblödning har samband med överträning/att det kommer av syrebrist i arbetande muskulatur

Symptom: försämrad prestation, lång återhämtningstid, att hästen sväljer mycket under lopp, hosta eller nosblödning

Hästen Bandit dog efter ett lopp på Östersundstravet i augusti 2015. Under 2015/2016 har elva hästar dött i tävlingssammanhang.


Lisa Johansson

063-16 16 32
lisa.johansson@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan