Annons

Annons

Annons

Golf

Ingen framtid kvar för Alnö Golfklubb – lägger ner verksamheten

Under 15 år har man kämpat för att få bygga en golfbana vid Stornäset på Alnö. Men nu lägger Alnö Golfklubb ner och blir en vilande förening utan verksamhet.
– Det är jättetråkigt men vi ser inga ekonomiska möjligheter att jobba vidare i dagsläget, säger Ralph Lundgren, klubbens ordförande.

Under årens lopp har det varit många turer i frågan om att anlägga en golfbana på Alnö. Klubben Alnö GC bildades 2001 med syfte att projektera en 18-hålsbana vid Stornäset, på norra delen av Alnö. Golfintresset i Sverige var på topp och redan tidigt beräknades att det skulle finnas både tillräckligt många lokalboende golfspelare och ekonomiska intressen för att investera i en fullstor golfanläggning i området.

Läs också: Segdragen kamp för golfbana

Men klubben stötte snart på patrull både hos miljövänner och finansiärer. Åren gick och ärendet hamnade både i regeringsrätten och hos miljööverdomstolen.

Annons

– Vi tappade så mycket i tempo under åren som gick även om vi till sist fick rätt. Det tog flera år innan vi kunde gå vidare i projektet och vi lyckades aldrig hämta in den tiden, förklarar klubbens nuvarande ordförande Ralph Lundgren.

Annons

Läs också: Första golfsvingen

Det innebar att man tvingades ändra i sina byggplaner flera gånger vilket gjorde att jakten på sponsorer blev svårare.

– Det är svårt att sälja in något som inte finns.

Genom åren har klubben ändå lyckats bygga ett eget kapital och ett nybyggt range-område öppnade 2011. Då planerades även för att bygga en 6-hålsbana med öppning 2013. Även det projektet överklagades dock och tiden gick utan att något arbete kunde starta.

Läs också: Efter 10 års väntar öppnar rangen

Efter nya förhandlingar med banken förra året tvingades styrelsen sammanfatta läget inför framtiden och föreslå att låta klubbens verksamhet gå i vila.

– Det är verkligen jättetråkigt med tanke på allt arbete som lagts ner. Det är många medlemmar som jobbat hårt för en vision som nu försvinner.

Läs också: Banken sa nej

Det formella beslutet togs på årsmötet i januari och sedan dess har information lämnats till berörda parter. Aktiebolaget avvecklas och aktieägarna återfår en stor del av insatta pengar enligt ordföranden. Ett utträde från Svenska Golfförbundet har också beviljats.

Annons

Annons

– Övningsområdet och driving-rangen vid Stornäset kommer tillsvidare vara intakt även om klubben inte har något ansvar längre. Markägaren har sagt sig vara villig att driva rangen vidare i privat regi. Det ligger i linje med ägarens andra utvecklingsplaner för området men vi är inte med längre, förklarar Ralph Lundgren, och fortsätter:

– Vi har alltid haft ett bra samarbete med markägaren och eftersom föreningen bara är vilande skulle vi kunna komma i gång igen om en finansiär dyker upp. Vi har ju fortfarande en väl utvecklad banritning för området som snabbt kan användas om pengar strömmar in.

Alnö Golfklubbs drivingrange vid Stornäset har varit populärt under sommarmånaderna sedan den öppnande. Nu kommer det eventuellt drivas vidare i privat regi.

Det var med stora förhoppningar som Håkan Johansson och Siv Johansson, styrelsemedlemmar i Alnö golfklubb visade upp det planerade banområdet 2011. nu lägger klubbens ner efter att fått nej av banken.

Det blir ingen golfbana vid Stornäset på Alnö. Golfklubben Alnö GC lägger ner verksamheten efter att fått återigen nej från banken för en banbyggnation.

Alnö GC blir en vilande förening i vänatn på eventuella nya finansiärer.


Jan Olby

060–19 72 31
jan.olby@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan