Annons

Annons

Annons

Tusentals står i bostadskö – så ser det ut i din kommun: Flera års väntetid hos Mitthem

Tiden med bostadsöverskott och ”Bostadsakutens” rivningar av allmännyttans hyreshus verkar definitivt vara över. Tvärtom börjar köerna efter lägenheter bli långa. Köande hos Mitthem i Sundsvall får räkna med tre års väntetid.

11 245 personer står i Mitthems bostadskö och bolaget förfogar över 5 720 hyreslägenheter. Situationen i Timrå är bättre, men även här får man räkna med en kötid på upp emot ett år. 2 000 köar och Timråbo har 1 588 lägenheter. Ångefastigheter har 950 bostäder i beståndet och 175 köande.

Tiden då Krambo hade många tomma lägenheter är över. Nu har man tvärtom kö till framförallt lägenheter centralt i Kramfors.

Bild: Karin Rickardsson

Körerna växer till och med i Kramfors – där står 1 293 personer i kö för en lägenhet hos allmännyttan Krambo.

– Under de två senaste åren har förändringen gått väldigt fort. Dels har vi fått nya invånare som gärna bor centralt, dels finns en pågående urbaniseringen där många som blir äldre vill sälja sin villa och flytta in till centrum, säger Krambos vd Per Eriksson.

Annons

Annons

Det är i princip fulltbelagt i alla orter, och Kramfors stad är inget undantag.

Krambo jobbar därför med att få fram fler lägenheter.

Per Eriksson påpekar att man snart kan öppna fastigheten som byggts om på Magistern för komfortboende med 21 lägenheter.

Krambos vd Per Eriksson utesluter inte att det kan behöva byggas fler hyreshus i kommunen om något år.

Bild: Erik Åmell

– Sedan har vi beslutat att ett av de hyreshus på Krammgatan som kallställdes för att sedan rivas nu istället ska byggas om och restaureras med tio lägenheter.

Han berättar också att man kommer att ta tillbaka en del av de lägenheter som funnits för gymnasiestudenter till att åter bli vanliga lägenheter.

Det gäller att hitta en lagom balans, för tomma lägenheter är inte heller bra, påpekar Per Eriksson.

– Under bostadsakutens tid revs eller omställdes ungefär 500 lägenheter i Kramfors. I ganska många kommuner förbyggde man sig en del under miljonprogrammet.

Per Eriksson utesluter heller inte framtida satsningarpå hyreshus i Kramfors.

– Men där är allt i ett tidigt kommunalt planeringsstadium med förändring av detaljplaner och försök att hitta lägen för nytt boende.

Ett sådant exempel är att detaljplanen gjorts om runt gamla bussgaraget för att kunna möjliggöra bostadsbyggande. Men det är inte billigt att bygga vare sig villor eller hyreshus.

Annons

– Hos våra grannkommuner bygger man i dag nytt för 28 000 till 30 000 kronor per kvadratmeter, vilket motsvarar en kostnad på ungefär 1,5 miljoner kronor per lägenhet.

Annons

Trots detta så är det ändå Krambo som har den kortaste bostadskön i Ångermanland.

Som tuffast är det i Örnsköldsvik.

Övikshem är det enda allmännyttiga bostadsbolag som till och med har nyfödda och småbarn stående i bostadskö. Där står 15 barn mellan 0 och 5 år i kö för en lägenhet.

Enligt en undersökning som Hyresgästföreningens tidning Hem& Hyra har gjort står nästan 12 000 personer i kö hos Övikshem. Bostadskön för att få en hyfsat centralt belägen 3:a är hela tre år.

Påpekas ska förstås att alla som ställt sig i bostadskön inte behöver vara aktivt sökande.

Bostadsbolag, antal lägenheter, personer i kö, kötid för en trea:

» Övikshem, 3 400, 11 861, 3 år.

» Solatum, 1 180, ingen uppgift, 1 år.

» Krambo, 1 938, 1 293, 10 månader.

» Ångefastigheter, 950, 175, vet ej.

» Timråbo, 1 588, 2 000, 4 månader-1 år.

» Mitthem, 5 720, 11 245, 3 år.

» Härnösandshus, 1 800, 1 521, 1,5 år.


Anders Lidén

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan