Annons

Annons

Annons

Ånge

Förberedelserna inför året kulturnatt är i full gång – kulturchefen: "Vi har breddat oss i år"

Nedräkningen inför Kulturnatten 2016 är i gång. Om bara lite drygt en vecka är det dags igen att åter förvandla ett vanligtvis fredagsöde Ånge centrum till en sjudande kulturgryta med allsköns ingredienser.

Högsommarvärme eller ruskväder i bästa höstanda.

Ja, när det dukas upp till kulturnatt så verkar det bara finnas två alternativ på SMHI:s meny.

Inbäddat innehåll

Så såg det ut på Kulturnatten 2015 (se klippet ovanför)

En meny som Ånge kommuns kulturchef Peter Gunnarsson i år hoppas ska innehålla en hel del sol och värme, men också ett utbud av "kulturrätter" som faller alla i smaken.

– Jag tycker vi har breddat oss i år, säger han när vi träffar den nya planeringsgruppen tiotalet dagar innan det är dags.

Annons

– Vi är en större grupp som delar på ansvaret nu. Bland annat så är Bobergsgymnasiet och Svenska kyrkan med och arrangerar i år. Sedan har vi också två representanter från ungdomsrådet som kommer från Ånge respektive Fränsta, då vi vill täcka in båda de områdena, säger Peter Gunnarsson.

Annons

Arbetsgruppen bakom Kulturnatten har breddats och växt, vilket kulturchef Peter Gunnarsson hoppas ska bidra till att Kulturnatten upplevs breare och attraktivare för fler.

Bild: Micke Engström

Programmet innehåller som vanligt en god portion av rockmusik och smakprov på musikskolans kunskaper, men också en hel del nytt.

– Till exempel så blir det en liten marknad tidigare på dagen, då vi börjar alltihop redan klockan 15:00. Då drar det också i gång lite barnaktiviteter som Bobergsgymnasiet håller i, och där Zillah och Totte blir crescendot, berättar Peter Gunnarsson.

Zillah och Totte avslutar det lite mer barninriktade programmet.

Bild: Jennie Sundberg

Ett annat typ av crescendo blir det strax före klockan 19:00 då Bobergsgymnasiets elever tågar in på torget för mösspåtagning.

Mer intåg blir det sedan till den påföljande invigningen, då musikskolan paraderar in och Ljungandalens kammarkör äntrar Centraltorgets scen.

På samma scen kommer också namn som Viola Martinsson och Klara-Li att uppträda, innan Ålsta folkhögskolas elever sätter punkt för utomhusdelen strax efter klockan 22:00.

Viola Martinsson uppträdde på Kulturnatten 2015, och kommer att göra samma sak i år.

Bild: Micke Engström

Annons

Annons

Läs också: ViolaMartinsson är rösten bakom Volvos reklamlåt

– Men de fortsätter sedan med sitt stora program inne på Mittlandia från klockan 23:00, så de har en helkväll får man säga, berättar Lars-Eric Bjelkström, medarrangör.

Men Kulturnatten är mycket mer än musik. Besökarna kan också se fram emot en god portion konst och litteratur, liksom ovanligt många inslag av film.

Läs mer: Hundratals unga skådespelare i filmprojekt i Ånge

– Vi har varit vänkommun med Film i Västernorrland i år, så det kommer visas fyra små filmer som har anknytning till Ånge kommun som en avslutning på det. Sedan blir det nattbio som börjar strax före midnatt också, så helt klart har filmen fått en mer framskjuten plats i år, säger Laras-Eric Bjelkström.

Se också: Så var Kulturnatten 2014 (bildextra)

Peter Gunnarsson, kulturchef i Ånge kommun, under ett planeringsmöte inför Kulturnatten 2016.

Bild: Micke Engström


Micke Engström

0690-102 08
micke.engstrom@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan