Annons

Annons

Annons

Västernorrlands län

Snatterierna ökar – varor för över fyra miljarder stjäls varje år: "Ett stort problem"

Det stjäls för gigantiska belopp i länets butiker. En ny rapport från branschorganisationen Svensk Handel visar att det totala svinnet i landet uppgår till 4,6 miljarder kronor – varje år!

Metoderna och verktygen för att avslöja stölderna blivit allt bättre. Många butiker har, till exempel, kameraövervakning.

Bild: Maja Suslin / TT

– Snatterierna är ett stort problem. Vi vill möta kunderna, inte agera ordningsvakter och jaga snattare, säger Elin Bäckman, kommunikationschef vid Coop Nord.

De svenska butikerna förlorar ofantliga summor på snatterier varje år.

Var femtonde sekund drabbas en butik i Sverige av en stöld. Det innebär att i runda slängar två miljoner stöldbrott begås årligen i svenska butiker.

Coop Forum i Örnsköldsvik och Härnösand är två av de mest utsatta butikerna i distriktet.

Elin Bäckman framhålleratt snatterierna i länets Coop-butiker ligger på en relativt konstant nivå, men att antalet organiserade stölder ökat.

Annons

Annons

– Det vi har kunnat se är yrkeskriminella som opererar under en kort tid och turnerar mellan olika orter. Det har hänt att de gått in i butiker och tömt hela hyllor, säger hon.

Hur påverkar det personalen?

– Det är klart att det inte är roligt att jaga snattare. Vi vill att vår personal ska känna sig säker på sin arbetsplats.

Coop Forum i Örnsköldsvik är en stormarknad, som omsätter miljontals kronor varje år. En stor butikslokal där stöldbegärliga varor som oxfilé och kaffe samsas med smink och batterier – och där snattare allt som oftast uppmärksammas.

– Vi anlitar ett bevakningsföretag. Varje gång de är i butiken tas tyvärr ett antal snattare. Det är klart att det ett stort problem. Som det är nu tvingas vi lägga stora pengar på bevakning, säger Kristian Isaksson, stormarknadschef.

Kristian Isaksson, stormarknadschef på Coop Forum i Örnsköldsvik som är en av de butiker i distriktet som är mest utsatt för snatterier. "Varje gång vi har väktare i butiken tas tyvärr ett antal snattare, säger han".

Bild: Jennie Sundberg

Någon typisk snattare finns det dock inte enligt Kristian Isaksson.

– En typisk profil kan jag inte plocka fram. Man kan inte dra någon över en kam. Snattarna finns i alla åldergrupper. Och det är ingen specifik vara som stjäls om det inte handlar om organiserade stölder förstås. Då riktar man i huvudsak in sig på dyrare varor.

Läs mer: Berusad snattare gick till attack - "Jag var på dåligt humör och käftade"

Annons

Enligt Elin Bäckman har metoderna och verktygen för att avslöja stölderna blivit allt bättre. Många butiker har, till exempel, kameraövervakning.

Annons

– Det handlar också om hur vi placerar varorna. Stöldbegärliga artiklar placeras nära kassorna. Vi försöker också jobba förebyggande genom att vara närvarande i butiken. Personalen lär sig att vara vaksamma och utbildas kontinuerligt.

Var femtonde sekund drabbas en butik i Sverige av en stöld. Totalt stjäls det till ett värde av 4,6 miljarder kronor – varje år.

Bild: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Elin Bäckman vill inte uppge något exakt belopp, men framhåller att svinnet kostar stora summor varje år.

– Vi ser allvarligt på alla stölder och anmäler allt utan undantag till polisen. Det handlar om stora ekonomiska värden som går till spillo, pengar som vi hellre hade sett gått tillbaka till våra medlemmar.

Läs mer: Snatterivågen på Willys fortsätter – butiken hyr in vaktbolag

På Willys i Kramfors upplevde man i höstas en våg av snatterier, men under vårmånaderna har det lugnat ned sig.

– Vi ser till att visa oss i butiken och anlitar vaktbolag med civilklädda väktare under olika perioder. Det har gett resultat, säger butikschefen Olle Altin.

Enligt en europeisk undersökning är Sverige det land som har flest stölder per invånare i hela EU. Men bara 34 procent av alla polisanmälda stölder leder till fällande dom.

Annons

– Samhället har abdikerat från en av sina viktigaste uppgifter. Det är dags att ta butiksbrotten på allvar, säger Karin Johansson, vd, Svensk Handel.

Läs mer: Notorisk snattare beväpnad med kniv greps efter tumult: "Han fäktade vilt"

Annons

Elin Bäckman, kommunikationschef, Coop Nord.

Bild: Coop

Fakta: Så ska snatterierna minska enligt svensk handel

1. Nolltolerans mot mängdbrott, även små stölder ska utredas.

2. Fler poliser på gator och torg.

3. Installera "Snattofoner" i butikerna där polisen kan förhöra misstänkta på distans.

4. Avskaffa straffrabatten för återfallsförbrytare.

5. Skärp straffen för återfallsförbrytare.

6. Identifiera och lagför brottslingar utan hemvist i Sverige.

7. Beivra häleri för att komma åt organiserade stölder.

8. Butiken ska vara en fredad zon - de som inte handlar ska kunna avvisas.


Ulf Westman

0611-55 48 20
ulf.westman@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan