Annons

Annons

Annons

Turbulensen inom Borgsjö-Haverö församling

Ny diakon på plats – möt hemvändaren Malin: "Jag har alltid trott på gud"

Malin Persson är Borgsjö-Haverö församlings nya diakon. Hon är uppvuxen i centrala Ånge, men har de senaste 25 åren bott och verkat i Stockholm. – Det känns spännande och roligt att komma hem igen, säger Malin Persson.

Hon tar emot i det gamla bankhuset på bankgatan i Ånge som i dag är pastorsexpedition för Borgsjö-Haverö församling. Ett litet, halvtomt skrivbord på hennes kontor vittnar om att hon är purfärsk på jobbet. Gamla Ångebekanta är positiva till att hon återvänt.

– Jag har mina föräldrar och syskon kvar i trakten, så det känns bra. Många kommer glatt fram och tycker det är bra att jag flyttat hem igen, säger Malin.

Efter gymnasieutbildningen som undersköterska och ett par års arbete på äldreboendet Parkbacken, flyttade hon till Stockholm som 22-åring där hon pluggade vidare till sjuksköterska.

Malin Persson har precis börjat jobba som diakon i Borgsjö-Haverö församling.

Bild: M��rten Englin

Annons

Hennes tro har funnits med sedan barnsben, och på frågan om hon växte upp i ett kyrkligt hem svarar hon bestämt nej.

Annons

– Min mormor var troende och jag har alltid trott på gud, men var aldrig varit särskilt aktiv i kyrkan. Söndagsskolan och kyrkans barntimme gick jag på, och i mellanstadiet var jag med i GK. (god kamrat)

Det var senare, på sjukhuset som hon levde sitt andliga liv. Hon var flitig besökare på andakterna i sjukhuskyrkan.

– Jag var nog en god kraft som bjöd in patienter till kyrkans aktiviteter, säger hon.

Tanken på att jobba i kyrkans tjänst växte fram mer och mer, och efter 15 år som sjuksköterska tog hon steget och satte sig i skolbänken igen. Den här gången på en ettårig utbildning till diakon.

Hon vigdes 2007 och började så småningom jobba som en av tre diakoner på Österhaninge församling, vilket är en av de största församlingarna i Stockholm.

– Där är det tre diakoner och tio präster. Nu ser jag fram emot att vara i en liten församling. Fördelen med det är att det är lättare att få kontakt och samarbeta med till exempel socialtjänsten, säger Malin.

Åren i Stockholm har gett henne stor erfarenhet av mångkulturella miljöer. Hon är van vid att jobba med integration av nyanlända.

– Man ska kunna söka sig till kyrkan oavsett vilken tro man har, jag är väl insatt i den muslimska religionen, och det är något jag kommer att ha stor användning av, säger Malin.

Annons

Nu letar hon bostad centralt, för tillfället bor hon i den lägenhet som hon bodde i när hon för 25 år sedan lämnade Ånge.

Malin Persson är den nya diakonen i Ånge

Bild: M��rten Englin


Mårten Englin

060–19 71 49
marten.englin@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan