Annons

Annons

Annons

Vivsta / Tallnäs / Böle

Gruppstärkande filmprojekt på Böle skola – lärare: "De brinner verkligen för det här"

– Tystnad för tagning! – Action! Alvin Salihu sköter kameran när klass 4 på Böle skola har filminspelning på skolgården. "Det är roligt och inte särskilt svårt," säger han.

Inbäddat innehåll

Timrå kommun har ett avtal med Film Västernorrland om att låta eleverna göra film på skoltid.

– Vi blev kontaktade av Film Västernorrland som ville veta hur vi vill jobba med film, så vi valde att hålla oss inom vårt tema med gruppstärkande aktiviteter för att barnen ska få bra sociala förmågor, trivas och vara motiverade i skolan med minimalt av konflikter, säger Madelene Andersson, lärare på Böle skola

Alvin Salihu sköter kameran och Maja Lindholm håller koll på ljudet.

Bild: Mårten Englin

Annons

Annons

Barnen själva har skrivit manus och handlingen håller sig inom skolmiljön.

– Fördelen är att eleverna får jobba gemensamt och samarbeta. De får lära sig att lyssna och respektera varandra. De brinner verkligen för det här, alla vill vara med och hitta sin position och roll i arbetet, säger Madelene Andersson.

Eleverna får reflektera över rätt och fel via sensmoralen i filmens handling. Det är också ett bra sätt att få in nyanlända i gruppgemenskapen.

– Det ger gemenskap i klassen, och det är riktigt bra med filmskapande för nyanlända barn. Rörlig bild är universellt, man kan uttrycka sig utan att kunna språket, säger Kristoffer Berglund som är filmkonsulent på Film Västernorrland.

Enligt Kristoffer är Timrås skolor överlägset bäst på att jobba med film i skolan, och det märks att projektet är seriöst.

Den som gör jobbet med eleverna är Joakim Nyström, frilansande film- och TV fotograf från Sundsvall. Med tv-produktioner som Mästarnas mästare, Expedition Robinson, Bygglov och Wild Kids på meritlistan, är han en rutinerad instruktör i arbetet med kameravinklar och bildberättande.

Joakim Nyström går igenom scenen som ska filmas.

Bild: Mårten Englin

Annons

– Barnen är fantastiska att jobba med, de har lätt för att ändra sig och vara följsamma. De är vana att improvisera när de leker och kommer med bra idéer och förslag på ändringar i handlingen. Då är det nästan värre med etablerade skådespelare, det kan vara riktigt jobbigt ibland, säger han med ett leende.

Linnea Jansson lyssnar på ljudet i lurarna. Efter lunch ska hon spela en sträng rektor på kontoret.

Bild: Mårten Englin


Mårten Englin

060–19 71 49
marten.englin@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan