Annons

Annons

Annons

Timrå

Kräver strängare utsläppsregler för Östrand

Ett stopp i Östrands stora Helios-projekt skulle orsaka SCA betydande kostnader.
Det skriver bolaget i ett yttrande till Mark- och miljööverdomstolen.

Läs också: Peab fick jätteorder på Östrand – värd 380 miljoner kronor

Mark- och miljödomstolen besökte Östrand i samband med förhandlingarna. Deras beslut har dock överklagats och frågan ligger nu hos dess överdomstol i Stockholm.

Bild: Tommy Lindberg

Bakgrunden är att Naturvårdsverket med stöd av länsstyrelsen och miljönämnden i Sundsvall överklagat det tillstånd som Mark- och miljödomstolen i Östersund beviljade för ett halvår sedan.

SCA menar att om man nu inte får använda sig av det tillståndet och fortsätta projektet så blir det dyrbart i form av stilleståndskostnader och försenad start av den nya fiberlinjen.

Annons

Annons

– Det skulle ställa till problem, men jag tror ändå att vi kommer att reda ut detta tillsammans och att projektet inte kommer att påverkas, menar Christer Fält, miljöchef vid SCA Forest Products.

Men åsikterna går ganska mycket isär, visar deras yttranden till överdomstolen.

Miljönämnden i Sundsvalls kommun skriver exempelvis att man delar Naturvårdsverkets åsikt att Mark- och miljödomstolens tillstånd medför en oacceptabel ökning av svavelutsläppen.

Läs också: Beslutet klart – SCA investerar nästan 8 miljarder i Östrand

SCA påpekar å sin sida bland annat att man gått med på att skärpa villkoren vad gäller svavelutsläpp i luft till 240 ton per år, vilket motsvarar att årsmedelvärdet inte får överstiga 0,24 kilo per ton producerad massa.

Naturvårdsverket tycker att det är alldeles för dåligt och yrkar på att nivån ska ligga på högst 0,12 kilo svavel per ton massa, från och med två år efter att den nya miljödomen vunnit laga kraft.

SCA anser att Naturvårdsverket inte tar hänsyn till skillnader i olika massabruks utsläpp och osäkerheter vid mätningarna.

Det håller Naturvårdsverket inte alls med om. Man anser att det sifferunderlag som finns, bland annat från Östrand, räcker som underlag.

Annons

Även när det gäller utsläppen av kväveoxider finns klara skillnader mellan parterna.

– Naturvårdsverket ställer krav på villkor som inget massabruk i dag är i närheten av att uppfylla, säger Christer Fält.

Den 9 juni träffas parterna i mark- och miljööverdomstolen vid Svea Hovrätt i Stockholm.


Tommy Lindberg

060–19 71 53
tommy.lindberg@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan