Annons

Annons

Annons

Annons

Så svek Sundsvallscentern de lokala småföretagen

I rikspolitiken har vi vant oss vid att Centerpartiet vurmar för småföretagen. Sundsvallscentern har nu blivit undantaget som bekräftar regeln, för när centerpartister går armkrok med S och V slätas den egna profilen uppenbarligen ut.

Hans Forsberg och C fick en svekdebatt under måndagens kommunfullmäktige.

Bild: Jan Olby

Under måndagens fullmäktigedebatt om den nya inköpsstrategin fick C motta flera bittra kommentarer från de övriga borgerliga partierna. Med all rätt, för ett parti som säger sig värna om småföretagen borde inte bidra till företag av just detta slag riskerar att missgynnas.

Annons

Annons

Som oppositionsrådet Jörgen Berglund (M) och andra allianspolitiker påpekade, riskerar de omfattande och hårda krav som kommunen reser att leda till att mindre aktörer helt enkelt inte kommer att kunna delta i konkurrensen. Krav om villkor i nivå med kollektivavtal må låta solidariska. Men i vissa branscher och bland de små aktörerna kan en modell anpassad efter företag med större marginaler och muskler slå hårt.

Jörgen Berglund (M) kritiserade Centerpartiets ställningstagande.

Med tanke på att kontrollen ska kunna läggas ut på extern part – läs facket – finns det anledning att misstänka att bedömningen kan komma att präglas av en viss partiskhet. De företag som via överenskommelser med de anställda har hittat en för båda parter fungerande modell ska nu kontrolleras av fackliga representanter, som har ett direkt intresse av att undanröja den typen av konstruktioner som på många arbetsplatser utgör ett fullgott alternativ till kollektivavtal.

Från centerhåll framfördes argumentet att den blivande handlingsplanen för genomförande av inköpsstrategin kommer att undanröja de risker som L, M och KD pekar på. Dessa utfästelser från C bör nog tas med en nypa salt, men självfallet gäller det att göra det bästa av situationen.

Annons

Att ta en social och etisk hänsyn är inte fel, men det gäller att minimera risken att vanliga skötsamma småföretagare – och därmed hela kommunen – drabbas till följd av orimligt rigid tillämpning. L, KD och M måste bevaka frågan även fortsättningsvis.


Petter Bergner

petter.bergner@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan