Annons

Annons

Annons

Fotboll

Aktiv undervisning – ett inslag under fotbollsskolan: "Har blivit ett rejält lyft på alla sätt"

För barnen som deltar i fotbollsskolan innebär veckan inte bara fotboll – utan även undervisning i annan form. "Det blir snarare barnen som undervisar och vi som vägleder", säger Hanna Laajanen.

Barnen som deltar under veckan är mellan 7 och 10 år.

Bild: Hanna Sjöberg

På Äppellunda IP är det liv och rörelse. Med start i måndags anordnas landslagets fotbollsskola bland annat på Alnö och även på fler ställen i Medelpad. Över 160 fotbollsintresserade barn är med under veckan och på plats finns även 27 stycken ledare.

– Jag har varit med sedan år 2000. Förr drev vi det här helt i egen regi, men från och med att det blev landslagets fotbollsskola har det blivit ett rejält lyft på alla sätt, säger Tomas Berglund, som är en av de ansvariga för årets fotbollsskola.

De ledare som är med under veckan är främst aktiva och tidigare aktiva fotbollsspelare från Alnö IF. Att få ihop tillräckligt med ledare är aldrig något problem enligt Tomas Berglund.

Annons

Annons

– Tvärtom. Vi har en kölista på ungdomar som vill vara med och arrangera denna vecka.

Tomas Berglund tillhör en av dem som är med och arrangerar fotbollsskolan på Äppellunda IP.

Bild: Hanna Sjöberg

För barnen som deltar är det inte bara fokus på fotboll. De får även delta i den aktiva undervisningsformen som ledarna bedriver.

Den aktiva undervisningen innebär att det inte bara är stillasittande undervisning. En av övningarna under veckan är att ta ställning vid olika frågor.

– Vi säger ett påstående, till exempel om det är acceptabelt att skälla på domaren. Om de ställer sig positiva till det visar de upp ett grönt kort. Är de negativa till påståendet visar de upp det röda kortet och om de inte vet används det gula kortet, säger Hanna Laajanen, som är en av ungdomsledarna.

Viktoria Olsson, Hanna Laajanen, Simon Sjöberg och Amin Hajiwes är några av ledarna för fotbollsskolan.

Bild: Hanna Sjöberg

I den aktiva undervisningen får barnen i större utsträckning vara med och bedriva övningarna. Ledarna har märkt av att barnen reagerar positivt på den aktiva föreläsningsformen.

– Barnen tycker att det är roligt att prata om de ämnen vi tar upp och det blir snarare barnen som håller i övningarna och vi som vägleder, säger Hanna Laajanen.

Annons

Mellan övningarna är det viktigt att fylla på med både mat och vätska.

Bild: Hanna Sjöberg

Annons

Viktoria Olsson tillhör en av de ledare som varit med tidigare år. Även om det är mycket fokus på just fotboll, läggs det även mycket fokus på andra ämnen, så som kamratskap, självkänsla, demokrati och delaktighet.

– Det är jätteroligt att jobba med barn. Fotbollsskolan innehåller både lättsamma saker som fotboll och övningar, samtidigt som vi föreläser om viktiga ämnen.

Även Simon Sjöberg håller med.

– Det är väldigt brett. Det är roligt att få lära ut och framför allt att få jobba med barn, säger han.

Sammanlagt deltar 164 barn under veckan.

Bild: Hanna Sjöberg

Bild: Hanna Sjöberg

Bild: Hanna Sjöberg


Hanna Sjöberg

060-19 70 00
hanna.sjoberg@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan