Annons

Annons

Annons

Annons

Fränsta

Efter säsonger av problem– nu hoppas Getberget ha lösningen

Problemen med Getbergets slalombacke har de senaste vintrarna varit ödesdigra för verksamheten. Trasiga vattenpumpar och frusna vattenledningar har gjort att de två senaste säsongerna blivit om intet.

Roten till det onda? Dammen som härbärgerar 6000 kubik vatten till snökanonerna ska tömmas och rengöras. Pumpen ska monteras i ett nytt fundament för att inte dra i sig skräp från botten.

Bild: Mårten Englin

Annons

Nu har fritidsenheten haft ett möte med slalomklubben för att komma överens om tagen. En teori är att dammen är fylld av skräp och bottensediment, och därför inte rymmer lika mycket vatten som förut.

Läs mer: Ingen snö i sikte på Getberget – nya problem med miljoninvesteringen

Läs också: Nya problem för Getberget

Läs också: Fortsatta problem med snösprutningen i Getberget

Annons

– Vi måste börja nånstans, så vi vill tömma dammen för att se hur botten ser ut. Jag har äskat pengar av kommunstyrelsen för att städa upp och återställa den till ursprunglig nivå. Vi sätter igång direkt om vi får klartecken från kommunen i slutet av juni. Vi vill också göra ett riktigt fundament för vattenpumpen så att den sitter fastmonterad en bit ovanför botten, säger Eje Fröberg.

Annons

Slalomklubben Getbergets alpina är de som driver anläggningen. De ekonomiska förlusterna är stora, med uteblivna intäkter från liftkorts- och fikaförsäljning, samt inställda tävlingar. Många av klubbens medlemmar börjar att tappa sugen.

– Vissa tycker att det är förjävligt, men fortsätter. Andra överväger att byta klubb. Jag vill inte vara någon domedagsprofet, men nu måste vi få det här att fungera, annars blir det tungt, säger Mats Gustafsson, ordförande i Getbergets alpina.

Han poängterar att tävlingsverksamheten är viktig, men att den stora massan som vill åka skidor på fritiden, och deras föräldrars engagemang, är ännu viktigare.

– Vi vill att backen ska vara i gång. När vi inte kan ha bra skidåkning är det risk att ungdomarna stannar hemma på byn istället. Det är sysselsättning, en social gärning och bra service i kommunen som är jätteviktig, säger Mats.

Om åtgärderna med dammen är lösningen på problemen låter han vara osagt.

– Det är det enda rimliga att göra eftersom andra lösningar blir alldeles för dyra, säger Mats Gustafsson.

Det ekonomiska avbräcket för den lilla, men hårt satsande slalomklubben är minst sagt kännbart.

Annons

– Under den första säsongen som strulade var det många faktorer som spelade in. Vi hade stormen Ivar som ställde till det också. Då tappade vi halva omsättningen. De senaste två säsongerna har varit bättre, men vi låg ändå 20 procent lägre än vad vi gör under en normal säsong. Nu har vi hängt med huvudet ett tag, men känner att vi har stort stöd från kommunen, så vi gör ett försök till, säger Mats Gustafsson optimistiskt.

Annons

Dagarna innan jul 2015 såg det ut så här.


Mårten Englin

060–19 71 49
marten.englin@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan