Annons

Annons

Annons

Sandslån

Jack stortrivs med sommarjobbet – men nu hotas verksamheten för de funktionsnedsatta

17-åriga Jack Medin är stolt i dag. Han har fått sommarjobb, precis som hans tre äldre syskon hade tidigare. Jack har Downs syndrom med det hindrade inte att få ett kommunalt sommar jobb – men nu är gruppens existens hotad.

Inbäddat innehåll

Inga-Britt Medin som är Jacks mamma säger att många föräldrar med barn från särskola eller träningsskola nog inte känner till att deras barn kan få kommunalt sommarjobb, som "alla andra". Det är ett jättebra initiativ av Kramfors kommun, tycker hon.

Därför uppmanar hon andra föräldrar med funktionsnedsatta barn i den åldern att också söka sommarjobb.

– Jack går första året på särgymnasiet Motionsidrottsgymnasiet i Bollnäs där han bor på internat. Men redan i årskurs nio fick han sommarjobba här på Dannero.

Annons

Hon säger att det är väldigt stärkande för självkänslan för Jack att ha ett jobb att gå till på morgonen. Få packa sin egen matsäck och cykla de tio minuter det tar till Dannero travbana från Kungsgårdsviken där familjen bor.

Annons

Jack Medin är 17 år och har Downs syndrom, men det hindrade inte att han fick sommarjobb – något han är stolt över.

Bild: Anders Lidén

Tillsammans med fem andra killar, som jobbar på den kommunala dagverksamheten året runt, hjälper han Dannero travsällskap med lite av varje. Plockar skärp, klipper gräs, mockar bland hästarna och harvar golvet plant i ridhuset till exempel.

Men roligast är att köra fyrhjuling och åka med i vattenlastbilen.

4-hjulingen är populär hos Dannerogruppen.

Bild: Anders Lidén

– Dessutom blir de ett litet och härligt gäng där alla känner varandra bra.

Jack jobbar bland annat med Andreas Söderberg, som läsare av allehanda.se kanske sett publicerat flera fotografier i tidningens spalter. Andreas, som de flesta i Nyland känner, är snabbt ute med sin moped när det händer något "blåljus" i grannskapet.

– "Nu är det larm, jag måste iväg!" brukar han säga när det är utryckningar, berättar Maria Holmberg som är Dannerogruppens handledare.

50-åriga Mikael Holmberg är lite av veteranen i Dannerogruppen och han tycker också om att gå till jobbet. Han har lite av rollen som "pappa" i gänget.

Men han och de övriga brukarna på dagverksamheten är oroliga över hur det ska bli.

Annons

Annons

Det har läckt ut uppgifter om att kommunen har planer på att flytta dagverksamhet som Dannerogruppen och även Dagcenter i Nyland till Kramfors.

Läs också: Dagverksamheterna flyttar – men inte för att spara pengar: "Det ska bli bättre för brukarna"

Att dagcenter ska flytta från Nyland till Kramfors är redan bestämt

Bild: Anders Lidén

– Det pratas om att centralisera den här typen av verksamhet till Kramfors och eventuellt öppna den i Nordvik igen. Det tycker ju vi i det här området skulle vara väldigt tråkigt, säger Maria Holmberg.

Hon får medhåll av både arbetstagarna och av Jacks mamma Inga-Britt.

– Dannerogruppen fungerar bra och de som är här har betydligt närmare till jobbet än om de ska behöva åka till Kramfors eller Nordvik.

Planerna på att upplösa Dannerogruppen är inte populära hos vare sig brukare, föräldrar eller personal.

Bild: Anders Lidén


Anders Lidén

0612-77 17 60
anders.liden@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan