Annons

Annons

Annons

Annons

Ishockey

Sökes: 20 nyförvärv – finnes: 11 lag

Så är läget hos lagen i hockeyallsvenskan: 11 av 14 lag i serien är på jakt efter totalt 20 spelare

Modo - Mora

Bild: ROBIN NORDLUND

Annons

Hockeysäsongen närmar sig. Bara några veckor återstår innan klubbarna i hockeyallsvenskan beträder isen igen. Men 11 av 14 lag har inte värvat färdigt. Tillsammans söker lagen totalt 20 spelare.

Klubbarna i hockeyallsvenskan söker alltså till antalet ett helt lag med hockeyspelare. På sina håll har det pratats om en förändrad spelarmarknad, där fler spelare har is i magen och är redo att vänta på anbud, i stället för att skriva på det mest intressanta erbjudandet i början av sommaren.

Förr eller senare kommer dock spelarmarknaden att lossna, och då kan det bli huggsexa bland klubbarna om de bästa spelarna. – Det är många namn i luften så det kan kännas så, säger SSK:s sportchef och huvudtränare Mats Waltin, som söker en back och en forward men sagt att hans lag kan få börja säsongen utan de sista pusselbitarna.

Annons

Annons

Det gäller även Västerviks sportchef Tomas Lind, som söker en center och en back.– Det kan bli så att vi går på is utan att ha fyllt dom positionerna, vi har spelare för att träna på fyra femmor. Det kommer att frigöras spelare framöver, så där ska vi vara kräsna, sade Tomas Lind till Västerviks-Tidningen.

Mittmedias genomgång av lagen i hockeyallsvenskan visar att bara tre lag har värvat klart. Elva lag söker fortfarande nyförvärv, sammanlagt 20 spelare. Åtta lag söker backar, sex lag söker totalt sju ytterforwards och fyra lag som söker en center (se fakta nedan).

Och det är förstås tänkta nyckelspelare som lagen söker, inga lirare för fjärdefemman. Dessutom kan det bli fler luckor, eftersom flera lag – däribland SSK – har try out-spelare i sina trupper.

En som däremot sitter lugn i båten är AIK:s sportchef Anders Gozzi. Han vet att konkurrenterna har en tuff uppgift framför sig. Och han tror att det är de ekonomiska skillnaderna mellan SHL och hockeyallsvenskan som gör att fler spelare är redo att vänta. – Lönerna har sjunkit i hockeyallsvenskan, jag tror att det är därför många spelare avvaktar beslut, säger Anders Gozzi.

Några faktorer till det är att ligans centrala sponsoravtal inte nått förväntad nivå, vilket även gäller tv-avtalet, samt att det är svårare och krångligare att avancera till SHL. – Vi ser att vissa lag inte har ambitionen att gå upp utan kanske släppt tanken på SHL. Det är många bitar som spelar in. Som helhet har det inte varit positivt för ligan med det avtal som skrevs för två år sedan och den ändrade ligastruktur som det blev, säger Gozzi.

Annons

Hans AIK är en av klubbarna som har en uttalad ambition att nå SHL. – Vi vill ta upp kampen, men det är inte lätt, med det här kvalsystemet, säger Gozzi.

Annons

Den kommande säsongen tippar de flesta att AIK återigen blir ett topplag. Laget kom ju etta i grundserien i fjol, men misslyckades i kvalet till SHL. – Som alltid tappar man spelare, men vi har ersatt dem och ska vara minst lika bra som förra säsongen, säger Gozzi.

Fakta/Bakgrund

Här är läget i alla lagen i hockeyallsvenskan

AIK: 2 målvakter, 8 backar och 12 forwards finns klara i truppen för nästa säsong. AIK har värvat klart.

Almtuna: 2 mv, 7 b, 12 fw. Söker en back, som man hoppas låna från Djurgården, samt en forward. Där bekräftar klubben uppgifter om intresse för William Quist, senast i Björklöven.

Björklöven: 2 mv, 8 b, 14 fw. Har gett två juniorer chansen på try out, vilket gör truppen komplett till säsongsstarten.

BIK Karlskoga: 2 mv, 7 b, 13 fw. Söker en center, sedan är man klara.

Modo: 2 mv, 7 b, 11 fw. Söker en center och en topp 4-back. Vill gärna få in en ytterforward också, en plats som är vikt åt Per-Åge Skröder, om han skriver på ett nytt kontrakt. Men Modo har även visat intresse för Alexander Hilmerson, tidigare Mora.

Mora: 2 mv, 8 b, 12 fw. Sökte en center och hittade denne nyligen i amerikanen Kevin Goumas, med två säsonger i AHL bakom sig. Söker fortfarande en back och minst två forwards till. Förhoppningen är att Daniel Hermansson och Alexander Hilmerson skriver på nya kontrakt med klubben – men den sistnämnde är även aktuell för Modo.

Annons

Oskarshamn: 2 mv, 6 b, 12 fw. Söker två spelare till. Fyllde nyligen på truppen med två bra spelare – den rutinerade backen Jonas Liwing, senast i tyska ligan, som värvades med hjälp av en supporterinsamling. Förlängde även kontraktet med Nicolas Deschamps, som var en av lagets bästa spelare förra säsongen. Hoppas låna två spelare från Frölunda.

Annons

Pantern: 2 mv, 7 b, 13 fw. Söker minst en back till. Där förväntas Anton Blomqvist förlänga sitt kontrakt med laget – men inget är klart.

SSK: 2 mv, 8 b, 13 fw. Söker som bekant två spelare till, en forward och en back. Båda ska vara ledande spelare i laget nästa säsong. Har även tre provspelare i truppen, en back och två forwards.

Timrå: 2 mv, 8 b, 11 fw. Söker en center och en forward. Hemmafostrade och rutinerade Sebastian Lauritzen, senast i finska KalPa, är aktuell. Har även ögonen på eventuella backar eftersom två av backarna i truppen är på try out.

Tingsryd: 2 mv, 8 b, 14 fw. Truppen klar.

Vita Hästen: 1 mv, 8 b, 13 fw. Uppger på sin hemsida att de är färdigvärvade, men behöver förstås även en målvakt till, för att ersätta Axel Brage som gått till Örebro.

Västervik: 2 mv, 7 b, 13 fw. Söker en center och en högerskjutande back. Båda är tänkta nyckelspelare nästa säsong, bland annat i powerplay.

Västerås: 3 mv, 7 b, 13 fw. VIK söker en allround-back som kan spela powerplay. Tappade nyligen talangen Kristians Rubins till en juniorliga i Kanada, men det förändrar inte läget. Har två backar på try out och därför avvaktar klubben tills vidare hur de spelarna presterar. ”Sen får vi se hur det ser ut på spelarmarknaden och vad vi har för pengar att röra oss med längre fram”, säger sportchefen Andreas Appelgren till VLT.se.


Andreas Hanson

Annons

Annons

Till toppen av sidan