Annons

Annons

Annons

Södra Härnön

Nytt vittne träder fram – har burit på hemlighet om Brattåsmorden i tio år

Mannen har burit på sin hemlighet i tio år. Nu träder han fram och pekar ut en man som är påfallande lik den fantombild som polisen släppte i samband med dubbelmordet i Brattås. En man som sedan tidigare finns med i den omfattande utredningen.

Inbäddat innehåll

Lyssna: Mittmedias pod från 2015 om morden i Brattås

Mer om podden och hur du gör för att lyssna: Podden om Brattåsmorden gör succé

Det var i slutet av maj 2005 som Tor Öberg och Gerd Wiklund mördades på gården i Brattås. I snart elva år har polisen sökt efter en eller flera mördare. Men trots att mer än 1 500 förhör hållits och runt 500 dna-prov lämnats har inga mördare gripits.

Annons

Annons

Trots att intressanta spår finns avvecklade polisen sin utredningsgrupp om det uppmärksammade dubbelmordet i december förra året. Orsaken är det oroliga omvärldsläget som kräver polisens resurser.

Läs också: Polisens nya grepp i Brattåsutredningen – alla med anknytning till området ska lämna DNA

Polisens fantombild på den misstänkta gärningsmannen i Brattåsmordet.

Nu har dock ett nytt tips dykt upp i utredningen.

När polisen publicerade en fantombild på mördaren reagerade det nya vittnet direkt och spontant på bilden. På grund av familjära omständigheter kunde inte mannen, en härnösandsbo, framträda med sina uppgifter utan har tigit med sin hemlighet i tio års tid.

Nu har, enligt uppgift, de familjära omständigheterna ändrats och mannen har berättat vem mannen på fantombilden är.

Uppgifterna har lämnats i förtroende till privatspanaren Lars-Åke Krantz som i sin tur vidarebefodrat det till polisen i Sundsvall.

Det är till privatspanaren Lars-Åke Krantz som det nya vittnet först vänt sig till med sina uppgifter om polisens fantombild.

Bild: Gunnar Stattin

– Vittnet är en rättskaffens person som nu vill lätta sitt hjärta. Lojaliteter kan ändras över tid och så är det i det här fallet.

Annons

– Mannen som vittnet pekar ut finns sedan tidigare flyktigt med i mordutredningen.

Läs också: Polisen avslutar utredningen av dubbelmordet i Brattås: "Vi förstår anhörigas besvikelse"

Annons

Motorprofilen Lars-Åke Krantz har varit involverad i mordutredningen tidigare då polisen kontaktade honom i en bilfråga som sattes i samband med mordet. Bilen, en blå Valiant, kunde dock avskrivas ur utredningen senare.

Länskrim i Sundsvall bekräftar de nya uppgifterna och trots att Brattåsmorden nu är ett så kallat cold case följs varje nytt tips i fallet upp.

Eva Jagebo, chef för utredningssektionen polisområde Västernorrland.

Bild: Carolina Wahlberg

– Vi söker en specifik person utifrån den DNA-profil vi säkrat och vet att förändrade lojaliteter över tid kan hjälpa oss framåt mot en lösning. Vi tror att någon eller några har vetskap om detaljer eller omständigheter som kan kopplas till dubbelmordet, säger Eva Jagebo, chef för utredningssektionen vid länspolisen.

Läs också: Fantombilden har gett resultat

Annons

Eva Jagebo berättar att polisens inte haft samma fokus på fantombilden sedan den förra spaningsgruppen vid länskrim i Sundsvall tog över fallet 2012.

– De tips vi fått in utifrån fantombilden har hittills dock inte gett oss ett genombrott i utredningen, säger Eva Jagebo.

TV-klippet: Leif GW Persson om Brattåsmorden, intervjun gjordes i december 2015.

Inbäddat innehåll

Det var inne i ladan som Tor Öberg hittades mördad. Utanför ladan återfanns sambon Gerd Wiklund mördad.

Bild: Gunnar Stattin


Gunnar Stattin

0611-55 48 65
gunnar.stattin@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan