Annons

Annons

Annons

Annons

Det är bara att skita i Norrland

Det är så att propparna får arbeta intensivt för att inte explodera när man åker på bilsemester genom Norrland och specifikt Norrlands glesbygd. För något är helgalet. Först är det mil efter mil när inget händer. Inte ett hus. Inte ett något – förutom massor av träd.

Hur många svek tål Norrlands inland?

Bild: Carl-Johan Utsi / TT

Sedan kommer man fram till ett samhälle där vart femte hus är övergivet – på ett ungefär räknat. Resten av husen och byggnaderna har sorg över tappad glans. I det som fortfarande kallas centrum står flera butikslokaler tomma och det finns inget självförtroende någonstans. Det var härifrån folk flyttande efter jobben och det finns så många härifrån.

Annons

Annons

Globaliseringens effekter. Men också slapp politik.

Många orter har fått se statliga tjänster försvinna när flyttlassen gått till de stora städerna i söder. Och så har de kommunala kontoren och samhällsservicen dött på kuppen när det ska sparas pengar. Sjukvården nedmonteras.

Under hösten ska Trafikverket fatta beslut om nattågen i övre Norrland ska finnas kvar i samma omfattning. Det känns som att det är lika bra att vi klappar igen Norrland. Bara ta naturresurserna som håller uppe Sverige – men töm ytan från folk.

Samtidigt växer städerna så snabbt att samhället inte hänger med. På nyheterna snackas det om bostadsbrist, men det är inte en allenarådande sanning.

I Jokkmokks kommun finns flera lediga hyreslägenheter ute till exempel. Surfar en in på det kommunala bostadsbolaget Jokkmokkshus AB:s hemsida kan en exempelvis hitta en tvåa på Borgargatan för 4099 kronor. Med värme och kabel-tv. Men det är inte bara att flytta dit, för arbetsmarknaden är begränsad i Jokkmokk, precis som det är generellt i glesbygd och på småorter.

Och det kan bli ännu tuffare framöver vad gäller just Jokkmokk. De senaste dagarna har länstidningen NSD rapporterat om att det statliga Vattenfall håller på att se över sin verksamhet. Tjänster ska läggas ut på entreprenad.

Annons

Vattenfalls Nuon-affär är en av orsakerna kring att ekonomin är knackig. Det var i februari 2009 som Vattenfall köpte Nuon för 89 miljarder – en förlustaffär som förre näringsministern Maud Olofsson (C) vägrade svara på frågor kring i riksdagens konstitutionsutskott. Det låga elpriset är en annan delförklaring till Vattenfalls ekonomiska huvudvärk samt affärerna kring det tyska brunkolet.

Annons

Det är ingen lätt sits för Vattenfall, men de bör ha ett extra ansvar som statligt bolag. Därför är det skamligt att det enligt NSD är risk för att 40 tjänster ska bort från Jokkmokk när Vattenfall ska omorganisera. I Jokkmokk bor cirka 5000 personer, så 40 tjänster vore ett enormt tapp.

Vattenfall har 10 vattenkraftverk i Jokkmokk, utan Jokkmokk inget Vattenfall.Det är inget annat än horribelt om Vattenfall ska ta resurser från Jokkmokk som kommer hela landet till gagn, men skita i orten. Snacka om roffarmentalitet.

Regeringen har gått ut med att statliga jobb och statlig service ska finnas ute i hela landet. Frågan om Vattenfall bör hamna på regeringens bord. Hela Sverige ska leva.

lina.norbergjuuso@mittmedia.se


Lina Norberg Juuso

Annons

Annons

Till toppen av sidan