Annons

Annons

Annons

Ishockey

Stor ranking av årets SDHL - hur står sig ditt lag?

Om en månad drar SDHL, som första förbundsserie i landet, igång - en säsong där guldet tippas hamna i norr, lagen är bättre rustade och stjärnorna fler än någonsin förut. Nu kommer vår stora ranking av lagen i serien, hur står sig ditt lag?

I vår ranking gör Modo Hockey det största hoppet sett till fjolårets placering då de i år tippas hamna tre - framförallt tack vare sin uppsjö av talangfulla spelare och den kontinuitet som laget har.

Annars var det kanske svåraste i hela rankingen att benämna serien rätt - heter den egentligen SDHL, som många hävdar, eller kommer den fortsatt att gå under namnet Riksserien? Det råder just nu delade meningar i den frågan, vilket i sig är en gåta då det som sagt bara är en månad kvar till nedsläpp.

Annons

Luleå HF, som vann i fjol, tippas vinna även i år. Når nästan full pott i vår ranking.

Annons

Inom parentes, fjolårsplaceringen.

1/ Luleå HF (1) - Får av förklarliga skäl stå som storfavoriter inför årets säsong då laget på papperet har ett superlag, det hade de redan i fjol men med världsbacken Jenni Hiirikoskis inträde blir en redan sylvass backuppsättning än vassare.

Målvakter 4/5: Lagets svagaste del där Maria Omberg visserligen är en kapabel målvakt som håller hög klass, men bakom henne står två oprövade och unga målvakter. Vad händer om Omberg skadas?

Backar 5/5: Luleå har Sveriges främsta back i Emma Eliasson och Finlands (världens?) bästa i Jenni Hiirikoski - två backgiganter som kommer att bära lagets såväl offensiv som defensiv.

Forwards 5/5: Har tappat spelskickliga Rebecca Stenberg som var en offensiv kraft med en poäng per match i snitt i fjol - offensiv kraft finns det dock mer att ta av då Luleå nästan är oförskämt väl rustade i de offensiva regionerna. Fjolårets poängligavinnare Michelle Karvinen en superstjärna.

Totalt: 14/15

Fjolårsfinalisten tippas i topp även i år - även om resan lär bli betydligt tuffare då motståndet blivit bättre.

2/ Linköpings HC (2) - Förlorade i finalen i fjol efter att ha vunnit två år i rad - nu känns det som att ett par lag kommit ikapp östgötaklubben som i år inte alls kommer få någon enkel resa mot sin fjärde raka SM-final. Förlängningen av Jennifer Wakefields inger dock respekt, seriens främsta spelare!

Målvakter 4/5: Florence Schelling, som hade högst räddningsprocent i både grundserien och slutspel i fjol, är en burväktare av högsta klass med förmågan att vinna matcher åt sitt lag genom att mura igen kassen.

Annons

Annons

Backar 3/5: En jämn backuppsättning där inget namn egentligen sticker ut åt något håll - Emilia Ramboldt, om någon.

Forwards 5/5: Alla lag som kan ställa Jennifer Wakefield, Pernilla Winberg och Denise Altmann på samma is har nog med offensiv spets för att vinna stora matcher. Linköping kommer återigen vara ett av seriens målgladaste lag.

Totalt: 12/15

Modo topptippas av Mittmedia inför årets säsong

3/ Modo Hockey (8) - Kontinuitet, talang i väntan på att få bursta ut och bra tränare är en trio faktorer icket att underskatta och som i vinter talar för detta Örnsköldsviks-gäng. Har fått behålla samtliga nyckelspelare från i fjol och förstärkt laget med den skickliga backen Annie Svedin. Var redan i fjol nära att nå semifinal trots skador på nyckelspelare.

Målvakter 4/5: Har två klassmålvakter i Sarah Berglind och Emma Söderberg, seriens främsta målvaktspar. Två unga målvakter som ännu inte nått sina peakar i karriären men redan nu kan spika igen kassen i Fjällräven Center eller valfri annan arena i serien.

Backar 4/5: Johanna Olofsson och Annie Svedin är två fantastiska backar med goda möjligheter att dominera från blå i vinter , men även bakom dessa två återfinns ett gäng mindre namnkunniga men oerhört talangfulla försvarare redo att få sina stora genombrott.

Forwards 4/5: Har fyra spelare med Leif Boorks landslag i Kanada just nu - överlägset flest av alla lag i serien - och bara det vittnar väl om hur starkt rustade det rödklädda laget är i sin forwardsuppsättning. Nye tränaren Jens Öhman kommer kunna ställa två hypervassa kedjor på isen i vinter.

Annons

Totalt : 12/15

4/ Djurgårdens IF (4) - Har fått behålla samtliga nyckelspelare samtidigt som truppen fyllts på med en trio nyförvärv där framförallt Rebecca Stenberg sticker ut - en spelare som kommer få stort ansvar i lagets andrakedja.

Annons

Målvakter 3/5: Lovisa Berndtsson fick stå stora delar av fjolårssäsongen, något hon gjorde med bravur. Men här, precis som i Luleå, är en eventuell skada oroande då det bakom Berndtsson står två oprövade kort.

Backar 3/5: Här kommer fjolårets poängmässigt främsta, Solveig Neunzert, få dra ett stort lass, tillsammans med de två amerikanska nyförvärven Tori Hickel och Delaney Middlebrook - en duo som lika gärna kan floppa som flippa.

Forwards 5/5: Har seriens kanske främsta förstakedja i Andrea Dalen, Tina Enström och supertalangen Hanna Olsson - den enda förstakedja som på papperet kan utmana Luleås. Har i och med värvningen av Stenberg sett till att även kunna ställa en vass andrakedja på isen.

Totalt: 11/15

5/ HV71 (6) - Här har vi vinterns stora "yay or nay"-lag. Har införskaffat sig hela tio nyförvärv där bara SHL-profilen Sebastian Ahos lillasyster, Selma Aho, är svensk. Nio således utländska, något som alltid är en chansning. Faller den väl ut blir Jönköpings-laget spännande att följa.

Målvakter 2/5: Här märks skillnaden mot lagen tippade ovanför - Sabina Eriksson kan stoltsera med fina siffror de senaste säsongerna men är inte av samma matchvinnartyp som till exempel Florence Schelling.

Backar 3/5: Som sagt, många nya spelare i denna lagdel där det ännu är rätt oklart exakt vilken klass de håller - vi tror ändå på att det här kan falla väl ut och att laget får en kapabel backsida.

Annons

Forwards 3/5: Fanny Rask är en spännande forward, och precis som sin bror en vass offensiv dynamo att hålla ett öga på. I övrigt hänger mycket på de nya förvärven.

Totalt: 8/15

6/ AIK (3) - Semifinallag i fjol, men i år känns det som att Gnaget inte är laget att utmana i toppen då toppkonkurrenterna känns strået vassare. Möjligtvis förtjänar de en högre placering än HV 71, men efter det lär AIK inte räcka mycket längre.

Annons

Målvakter 3/5: Minatsu Murase, med det kanske coolaste målvaktsnamnet (alla burväktare vars efternamn börjar med Mur kan ju bara vara bra?, är en av seriens främsta och lagets klart viktigaste spelare.

Backar 2/5: En rätt svag backuppsättning där Emmy Alasalmi kommer få dra ett tungt lass med sitt fina spelsinne. Ser väldigt tunt ut defensivt, och kanske hinner laget få in en till/ett par till kort innan seriestart. Lär behövas.

Forwards 3/5: Har visserligen Lisa Johansson som är en absolut toppforward i ligan, men laget saknar en bredd av matchvinnartyper, något topplagen i vissa fall har överskott av. Istället får Gnaget hoppas på ett kollektiv som kuggar i.

Totalt 8/15

Brynäs IF tippas hamna sjua - precis som i fjol

7/ Brynäs IF (7) - Här är det laget som måste kliva fram då de där individuella stjärnorna saknas - Gävle-laget har dock en bra grund att stå på och skulle ett par spetsförvärv trilla in så skulle de i samma stund bli betydligt intressantare.

Målvakter 3/5: Sara Grahn är ett pålitligt kort som sällan har en dålig dag och en lika given förstamålvakt i Brynäs som i landslaget, vilket säger allt.

Annons

Backar 1/5: Här saknas en riktigt förstaback som kan lastas med speltid och styra ett helt anfallsspel från blå - kanske blir nyförvärvet Wilma Ekström från Leksand den back de saknar, något klubben hoppas på, men för att säkra upp sig inför serien bör ett nyförvärv komma in.

Forwards 2/5: Här är offensiven helt beroende på Anna Borgqvists, som måste styra och ställa över såväl power play som fem-mot-fem. I övrigt krävs ett par rejäla genombrott för att vintern ska bli av rolig karaktär för laget.

Totalt 6/15

Leksand får det tufft i år - framförallt om nyckelspelarna inte skriver på nytt kontrakt

Annons

8/ Leksands IF (5)- Ett lag som vi inte ser kunna hota uppåt, men heller inte riskerar att bli indragna i de nedre regionernas kamp då de två tippade bottenlagen helt enkelt ser för svaga ut. Känns som ett av de mest uddlösa lagen på papper, just nu.

Målvakter 2/5: Denise Reuterström lär, precis som i fjol, stå majoriteten av matcherna - en burväktare som haft helt okej siffror i sin karriär men i ett mittenlag som Leksand fordras den bästa säsongen hittils i Denises karriär för att nå längre än i fjol (ut i kvartsfinalen, 0-2 i matcher mot Djurgårdens IF).

Backar 2/5: Backsidan saknar de där namnkunniga som sticker ut, ser dessutom rätt tunn ut med bara sex namn på papperet just nu. Återstår att se vad som dyker upp innan premiärmatchen mot de regerande mästarna, Luleå HF, den 10 september.

Forwards 1/5: Här saknas fortfarande fjolårets ledande duo Iveta Koka och Hanna Sköld - just nu ser forwardssidan faktiskt rätt svag ut. För dalaklubbens del får de hoppas på att klubben lyckas kontraktera duon, annars blir det en jobbig vinter. Vem ska göra poängen?

Annons

Totalt 5/15

9/ SDE HF (10) - Tillsammans med Sundsvall ett givet bottenlag som vi inte ser kunna hota något av lagen ovanför i tabellen - lär således få spela ännu ett kval för att hålla sig kvar.

Målvakter 1/5: Här ser det, minst sagt, svagt ut och spelare som Karvinen och Wakefield lär fira stora måltriumfer i mötena med Enebybergs-gänget.

Backar 1/5: Har bara tre backar på kontrakt i skrivande stund och bland dessa hittar vi två nederländskor - en etta givetvis given i detta fall då det saknas grund för att betygsätta högre än så.

Forwards 1/5: Tunt även i denna lagdel, som hittills innehåller en hel drös oprövade namn. Har mycket kvar att bevisa för att en högre betygsättning ska kunna motiveras.

Totalt 3/15

Sundsvall Wildcats lär få kriga för att hålla sig kvar i år - i alla fall om Mittmedias ranking visar sig stämma

Annons

10/ Sundsvall Wildcats (9) - Har just väldigt få spelare på kontrakt och ska vintern inte bli som förra, där de knappt fick ihop folk till träning, så krävs det att påskriftspennan går lika flitigt som tänderna gjort i sommar på mössen i lagets omklädningsrum.

Målvakter 1/5: Har en rätt svag målvaktssida, vilket i kombination med en svag defensiv, är en match made in hell - känslan är att Wildcats kan få en väldigt jobbig säsong, vilket de i och för sig har haft en rätt lång tid tillbaka nu.

Backar 1/5: Tappet av Annie Svedin är tungt, SÅ tungt. Den ledande spelaren i fjol som klockade drygt 30 minuter per match - nu faller ansvaret på andra betydligt mindre skickliga spelare.

Annons

Forwards 1/5: Erica Udén Johansson har skrivit på för två nya år i Wildcats, vilket givetvis är oerhört viktigt då landslagsspelaren är en skicklig forward med potential att göra en hel del poäng. Efter henne ser det dock väldigt tunt ut, kommer frälsaren över Atlanten innan nedsläpp?

Totalt 3/15

Källa: Eliteprospects.


Robin Lindgren

0660-720 06
robin.lindgren@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan