Annons

Annons

Annons

Sundsvall

Berra dog utfattig i vattenskadat hus – JO riktar allvarlig kritik mot Sundsvalls kommun

Efter att Justitieombudsmannen, JO, granskat hanteringen av Berra Sparbys fall riktar man allvarlig kritik mot Överförmyndarnämnden i Sundsvall. Nämnden har allvarligt misskött tillsynen av den gode mannen konstaterar man.

Inbäddat innehåll

Under förra våren rapporterade Sundsvalls Tidning om 68-årige Bernt-Olof "Berra" Sparby som under flera års tid levt utfattig i ett svårt vattenskadat hus söder om Sundsvall. Berra hade under dessa år hjälp av en god man som bland annat skulle se till att hans ekonomi sköttes.

Läs mer: "Berra" dog i misär – anmäler god man

Efter att Berra avlidit under sommaren 2014 gick det dock upp för hans anhöriga att något inte var som det skulle med den gode mannens hjälpinsatser. Hur illa det stått till med Berras levnadsförhållanden stod snabbt klart när man klev in i huset.

Annons

Annons

– Det var den värsta misär som du kan tänka dig. Det var så uppruttnat att när man klev in i hallen så klev man rätt in på backen, säger Margareta Stenskog, tidigare sambo, i en artikel från förra året.

Till vänster: Det hus Berra levde i. Till höger: Tidigare sambo och son Margareta och Kristofer Stenskog.

Bild: Arkiv (montage)

En vattenläcka hade under flera år sprutat kubikmeter vatten i grunden, så att hela huset ruttnat. Inte heller verkade ekonomin vara i sin ordning. Den anhöriga misstänkte att den gode mannen stulit pengar från Berra – drygt 180 000 kronor saknades i redovisningarna. Detta ledde till att man gjorde en anmälan till JO samt en polisanmälan. Polisen utreder fortfarande fallet, men nu är alltså JO:s utredning klar.

Läs mer: Nu medges brister i fallet "Berra"

I JO:s utlåtande konstateras att Överförmyndarnämndens hantering av ärendet har allvarliga brister. Grankningen av årsräkningarna har skett alldeles för långsamt, man har inte låtit den gode mannen uttala sig angående de brister man funnit i årsredovisningarna, man har inte i tillräcklig grad dokumenterat kontakterna mellan nämnden och den gode mannen och man har brustit i tillsynen av dennes uppdrag.

Annons

Överförmyndarnämnden upptäckte brister redan i den första redovisningen, men gjorde trots detta ingenting åt saken. Överförmyndarnämnden skriver i sitt utlåtande att detta kan ha sin förklaring i att man under flera års tid varit underbemannade. Vilket lett till att både kvalitet och rättssäkerhet fått stryka på foten i vissa ärenden. Man konstaterar vidare att det varit av stor betydelse om den gode mannen informerat om den misär som Berra levde i.

Annons

Läs mer: Flera larmade om Berras situation

I samband med att Berras fall uppmärksammades i media fick den gode mannen sparken från samtliga uppdrag och Överförmyndarnämnden erkände att man brustit i hanteringen av hans fall.


Rikard Jernberg

060-19 70 00
rikard.jernberg@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan