Annons

Annons

Annons

Västernorrlands län

Kommuner skickar skarp skrivelse – kräver bättring av Lantmäteriet: "Håller inte måttet"

Enligt en skrivelse undertecknad av flera kommunalstyrelseordföranden i länet blir de långa handläggningstider som råder på Lantmäteriet en flaskhals som riskerar att slå hårt mot tillväxten i regionen. Ewa Lindstrand (S) i Timrå är kritisk till Lantmäteriets agerande och ger exempel på hur det drabbar lokala företag.

Bild: Akriv/Linda Alfvengren [Pressbild,Lantmäteriet] (montage)

I en skrivelse till Lantmäteriets generaldirektör riktar kommunalråden skarp kritik mot myndigheten. Att privatpersoner och företag kan tvingas att vänta upp till ett år på att Lantmäteriet ska ta tag i deras ärende får förödande konsekvenser. Detta då ärendet ofta är kopplat till ett banklån och för att detta ska ges krävs att man har en fastighetsbeteckning – något som kan dröja länge i och med de långa handläggningstiderna – i vissa fall lägger företagen ned sina planer till följd av den långa väntan på att ärendet ska handläggas.

Annons

Läs mer: Timrå kommun klagar på långa handläggningstider: "Det är fullständigt orimligt"

Annons

– Ett väldigt konkret exempel på vad detta kan få för effekter har vi i ett företag i Timrå som i dag har en lokal de ska vara ute ur innan den 1 januari nästa år. De behövde ett banklån för att kunna flytta in i nya lokaler och för det krävs en fastighetsbeteckning. De riskerade att tvingas kasta in handduken. Detta skulle i sin tur ha inneburit att Timrå gått miste om arbetstillfällen. Nu lyckades vi lösa situationen på annat sätt, men så kan vi ju inte göra varje gång, säger kommunstyrelsens ordförande i Timrå Ewa Lindstrand (S).

Läs också: Byggboom i Sundsvall – här är nya adresser att lägga på minnet

Det finns exempel på där väntan på att fastighetsregleringen ska vara klar blivit flerårig skriver man. Att mindre kommuner skulle skapa egen kommunal verksamhet med fokus på lantmäterifrågor menar man inte är rimligt, man anser att det är statens ansvar att se till att myndigheten fungerar på ett tillfredställande sätt. Därför kräver man effektivisering.

– Vi har tvingats konstatera att Läntmäteriets handläggning inte håller måttet och det är därför vi väljer att agera. Vi kräver effektivisering! Det är inte rimligt att det ska ta så här lång tid innan de ens tittar på ett ärende.

Skrivelsen är undertecknad av kommunstyrelsens ordförande i Timrå, Ånge, Kramfors och Sollefteå. Skrivelsen skickas även till Näringsdepartementet.


Rikard Jernberg

060-19 70 00
rikard.jernberg@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan