Annons

Annons

Annons

Sundsvall

Socialtjänsten testar förkortad arbetstid – med hjälp av stafettpersonal

Trots att det fattas socialsekreterare kommer Sundsvalls kommun att på prov genomföra ett projekt med kortare arbetstid. Tills vidare löser man personalbristen genom stafettpersonal.

Eva Rönnbäck, verksamhetschef vid socialtjänsten i Sundsvall, berättar att projektet med kortare arbetstid för socialsekreterare ska genomföras trots att man tvingas till dyra stafettlösningar.

Bild: Annelie Ledin

Socialtjänsten i Sundsvalls kommun har haft stora problem med rekrytering av socialsekreterare. Inom barnutredning har till exempel 20 av 26 socialsekreterare slutat sedan 2015.

Annons

Läs också: Socialsekreterare i Sundsvall får kortare arbetsdagar

Därför beslutade Socialnämnden i maj att införa en försöksverksamhet där socialsekreterarna vid tre enheter får sex timmars arbetsdag med bibehållen lön för att på så sätt underlätta rekryteringen. De enheter som är aktuella är två inom barnutredning och en inom vuxenstöd.

Annons

Läs också: Små resurser för att utreda övergrepp på barn i Sundsvall: "Personalen arbetar under hård press"

Ettårsförsöket startar den 1 september, men det fattas fortfarande personal.

– Vi kör från den 1 september och vi har folk på väg in så att vi kommer få full bemanning. Men i avvaktan på att vi får fullt har vi konsulter som täcker upp på de vakanser som finns, säger Eva Rönnbäck, verksamhetschef för myndighetsutövning Socialtjänsten i Sundsvall.

Läs också: Socialtjänsten gör uppror mot politikerna - för fjärde gången

Den dyra stafettlösningen för socialsekreterare har man använt i Sundsvall under cirka två års tid och det är just det som man hoppas slippa i framtiden genom bättre arbetsvillkor.

Annons

Är det här ett så pass viktigt projekt där ni skulle riskera att tappa ännu fler medarbetare om ni valda att backa?

– Ja, det tror jag. Det här är också ett förslag som kommit från grupperna själva att testa det här. Det finns även andra kommuner som testat det här med gott resultat, säger Eva Rönnbäck.


Ove Öst

060–19 72 77
ove.ost@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan