Annons

Annons

Annons

Norrmalm / Västermalm

70–80 romer hemlösa när tiggarlägret stängs – kommunen kan bara ge plats åt ett tiotal

Nu har kommunen meddelat romerna i lägret på Södra Kajen att det kommer att stängas ned i början av oktober. Kommunen kommer att öppna ett härbärge, men långt ifrån alla får plats.

Första oktober stängs romernas läger i hamnen.

Bild: Leif Johansson

Vi har tidigare berättat om att tiggarlägret i hamnen kommer att tömmas. Men romerna som bor där fick inte beskedet förrän i dag, då kommunen tillsammans med polis och tolk träffade dem och gav det officiella beskedet.

Beslutet som är fattat innebär att lägret ska vara stängt senast första oktober.

– Vi har under ett års tid försökt hitta ett alternativ för den här gruppen som innebär att ingen behöver frysa ihjäl under vintern, säger Malin Larsson, socialnämndens ordförande.

Annons

Annons

– Platsen i hamnen var ingen långsiktigt hållbar lösning och tyvärr misslyckades vi med att hitta ett rimligt alternativ till uppställningsplats.

Läs också: Tiggarlägret i hamnen töms: "Ingen ska behöva frysa ihjäl i Sundsvall"

Kommunen hänvisar till vandrarhem och campingplatser för de som stannar. Det eller härbärget, som fått förlängd öppettid. Men det har bara plats för 10–12 personer. Pirjo Holmström (MP), som har engagerat sig för att hjälpa dem, har uppskattat romerna till 70–80 personer.

– Erfarenheten är att få väljer att bo i härbärgen. Men lägret är inte heller optimalt. Vintertid är det färre som är här och i första hand ska de lösa det själv. Härbärge är bara en tillfällig lösning, under den kalla tiden, säger Malin Larsson

Men i stället för en dålig lösning blir det nu ingen lösning?
– Det finns ingen alternativ uppställningsplats för husvagnar. Det var det vi försökte med, men inget alternativ var ekonomiskt försvarbart eller rimligt. Då sa vi att då får vi fortsätta med härbärge som alternativ.

Hon hänvisar till kommunens projekt, Make Sense, där förhoppningen är att romerna i stället ska få mer hjälp i sina hemländer.

Annons

Om romerna nu ändå skulle bo kvar efter första oktober så kommer de att avhysas. Pirjo Holmström har uttalat sin oro för att de kommer hamna på gatan.

Annons

– Det får stå för henne. Vi har Make Sense där vi har bra kontakt med personerna. Om de hamnar på gatan eller inte vet vi inte i dag. Men campar man i Sverige så campar man på en campingplats.

Läs också: Romerna vill inte flytta


Lukas Sahlin

0611-55 48 43
lukas.sahlin@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan