Annons

Annons

Annons

Timrå

Grannar överklagade – nu har domstolen sagt sitt om modulboendet i Bergeforsen

Miljö- och byggnadsnämnden gav klartecken till modulboendet i Bergeforsen. Men grannarna överklagade och länsstyrelsen gick på deras linje. Nu har mark- och miljödomstolen sagt sitt i frågan och modulerna får stå kvar.

– Det är jätteskönt inte minst för våra ungdomar, säger Ingeborg Melin.

Ingeborg Melin, socialförvaltningens chef, hoppas att det blir slut med diskussionerna om boendet för ensamkommande flyktingbarn i och med domen.

Det var den 23 november i fjol som miljö- och byggnadsnämnden klubbade ett tidsbegränsat bygglov för att resa moduler i Bergeforsen.

Läs även: Flyktingboendet i Bergeforsen: Bygglovet återkallat – modulerna ...

Annons

Modulerna används som boende ensamkommande flyktingbarn. Det är något som grannarna i området hela tiden har motsatt sig och har överklagat det tidsbegränsade bygglovet till länsstyrelsen.

Annons

Länsstyrelsen gick först på grannarnas linje och upphävde det tidbegränsade bygglovet. Något som man tog tillbaka efter det att kommunens politiker i socialnämnden haft ett möte med landshövdingen. Efter det har också ett nytt tillfälligt bygglov beviljats och i juni så flyttade ensamkommande flyktingbarn in i modulerna.

Läs mer: Ny vändning för modulboendet – landshövdingen lovar bygglov

I juni så flyttade ensamkommande flyktingbarn in i Modulboendet.

Bild: Lars Windh

Men innan dess hade miljö- och byggnadsnämnden överklagat ärendet till Mark- och miljödomstolen i Östersund. Nu har domstolen tagit ställning i frågan och de ger nämnden rätt. Domstolen anser att det inte finns några problem med att återställa platsen efter det att det tillfälliga bygglovet slutat gälla. Mark- och miljödomstolen anser inte heller att frågan om farhågor för ökad kriminalitet i området skulle utgöra någon olägenhet i plan- och bygglagens mening. Det är en ren ordningsfråga som regleras i en annan lagstiftning slår de fast i domen.

Ingeborg Melin, socialförvaltningen chef är nöjd med domslutet och hoppas att det ska bli slut på diskussionerna om modulboendet.

Annons

Annons

– Det känns bra att rätten tagit beslut men vi sökte ju nytt bygglov och då förklarade vi även den avvecklingsplan som vi missade i första ansökan. Då fick vi tillstånd av länsstyrelsen, säger Ingeborg Melin.

Nu bor det åtta ensamkommande flyktingbarn på boendet och enligt Ingeborg Melin så har det fungerat hur bra som helst.

– Det har varit hur lugnt som helst därute och för mig tog problemen slut när vi flyttade in. Jag har inte fått några mejl eller klagomål, säger Ingeborg Melin.

■ ■ För mer nyheter om Timrå, klicka här – och följ ST Timrå på Facebook.


Lars Windh

060–19 72 76
lars.windh@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan