Annons

Annons

Annons

Annons

Nyland

Världspremiär för Fredrik Högberg – opera om mångmiljardären Rausing som inte kunde lämna sin döda fru

En synnerligen makaber historia som handlar om kärlek bortom döden. Visst låter det som ett lämpligt tema för en opera? Nu ska den bisarra händelsen med mångmiljardären Hans K Rausing som förvarade sin döda fru i lägenheten i över två månader blir en operaföreställning med musik av Fredrik Högberg.

Fredrik Högberg vid arbetsbordet.

Annons

Det började egentligen i en helt annan ände. Singer-songwritern Nicolai Dunger hade skrivit några kärlekslåtar präglade av en svärta som han ansåg lämpliga som operaarior. Han kontaktade paret Kerstin Gezelius och Alexander Onofri för att de skulle skriva ett libretto där hans sånger ingick. Och eftersom tankens associationsvägar är outgrundliga kom de att koppla ihop Dungers musikaliska alster med en tragiskt morbid händelse som inträffade i London 2012.

Historien om Hans K Rausing och hans fru Eva är onekligen i sig som en hel roman. Han var arvtagare till Tetra Pak-miljarder, hon dotter till en högt uppsatt direktör inom Pepsikoncernen. Tillsammans var de bland världens absolut rikaste. Båda tunga narkotikamissbrukare, de hade träffats på ett rehab, och båda helt handfallna inför livets realiteter.

Annons

Annons

Förskansade i sin lyxiga takvåning i flera etager i centrala London, egentligen snarare ett helt kvarter än en lägenhet, lever de ett isolerat liv med ett svårt missbruk. En vacker dag tar hon en överdos och kollapsar död. Han inser att han borde kontakta någon, en myndighet? polisen? men vet inte hur man gör. Det ordnar sig nog, tänker han, och för människor med hans pengar brukar det också allt som oftast göra det.

Och han vill inte heller skiljas från henne. Han barrikaderar sig inne och släpper inte in någon förutom sina hushållerskor och en knarklangare. Efter två månader avslöjas ändå hela den makabra tragedin. Rausing frias från misstankar för mord men döms för ett brott mot griftefriden.

En historia som utspelar sig på flera olika plan och som kräver mångskiftande uttryck i musiken.

– Han är ständigt hög och i hans huvud ter sig allting mycket ljust. Musiken blir därefter, lättillgänglig och utåtriktad, säger Fredrik Högberg.

Andra stunder är han aggressiv och då övergår tonerna till en mer modernistisk konvention. Fredrik beskriver själv musiken som livfull och målad med en ganska grov pensel med starka drag. Det är en kammaropera, vilket innebär mindre format, men kräver desto fler detaljer. Operan innehåller många duetter, och det blir nästan musikalaktigt, ja rent av dansant.

Han är mycket nöjd med resultatet, och dessutom glad och tacksam för samarbetet med regissören Kristofer Steen, känd från Norrlandsoperan och med ett förflutet i kultbandet Refused, och Piteå kammaropera och Norrbotten NEO, enligt Fredrik ett av Europas främsta kammarensemble.

Annons

Föreställningen har premiär den 15 oktober i Piteå, 27 kommer den till Sundsvall och den 29 till Örnsköldsvik. Sveriges Radios P2 sänder operan den 22 oktober.

Annons

Fredrik har redan tidigare skrivit musik till en opera, The woman of Cain, med libretto av Tove Alserdal, och är sugen på mer operamusik. Men just nu väntar en annan utmaning, en av de största beställningarna i Sverige någonsin, en violinkonsert med Isabelle van Keulen som violinist.

Det går bra för Fredrik Högberg i Tingshuset i Nyland.

Gregor Flakierski

* * *

Läs mer om Ångermanlands kulturliv och följ kulturredaktör Katarina Östholm på Facebook

Kulturkrönika: Dags att sluta med storstadsromantiken

Läs mer: Samisk kulturresa ger nya perspektiv

Läs mer: David Wahlén spelar för kungaparet på riksdagens högtidliga öppnande

Läs också: Prestigefylld utställning och bokmässa för Härnösandsfotograf

Annons

Fakta

FAKTARUTA

Stilla min eld, opera i två akter

Medverkande:

Fredrik Högberg, tonsättare

Nicolai Dunger, tonsättare

Jörgen Häll, assisterande tonsättare

Kerstin Gezelius, librettist

Alexander Onofri, librettist

Kristofer Steen, regissör

Linus Fellbom, scenograf & ljusdesigner

Helle Carlsson, kostymdesign

Therésia Frisk, maskdesign

Marie-Louise Hellberg, mask- & kostymtekniker

Anna-Maria Helsing, dirigent

Norrbotten NEO

Sångare:

Linus Börjesson

Annie Fredriksson

Wiktor Sundqvist

Teresia Bokor

Mette af Klint

Annons

Nödvändiga rekvisita.


Gregor Flakierski

0611-55 48 00
taredaktion@allehanda.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan