Annons

Annons

Annons

Annons

Fränsta

Dammen på Getberget åtgärdad: "Bara vädret kan ställa till det nu"

Pumpen är rengjord och dammen har tömts på över 2 000 kubikmeter lera och dy. Dessutom har en ny filtreringsdamm anlagts vid inloppet.
– Bara vädret kan ställa till det nu, säger Eje Fröberg, fritidskonsulent på Ånge kommun.

Bild: Micke Engström

Annons

Inbäddat innehåll

Det har inte varit någon direkt "kanonstart" för den nya snöanläggningen på Getberget. Sedan miljoninvesteringen kom på plats 2013 så har varje säsong inletts med felsökningar och en jakt på att åtgärda problem.

En misslyckad säsongsinledning som man nu tror sig ha funnit orsaken till, och bokstavligt talat också gått på djupet med.

Läs mer: Efter säsonger av problem – nu hoppas Getberget ha lösningen

Annons

Under sensommaren har vattendammen tömts på sitt innehåll och rensats på de avlagringar som gjort att pumpen blivit igensatt och årligen behövt skickas iväg på service.

Annons

– Det är över 2 000 kubikmeter lera, grus och jordavlagringar som man har grävt ur dammen, säger Eje Fröberg på kommunens fritidsenhet.

Läs mer: Arbetet med att rädda vintern på Getberget har börjat

Han berättar också att man har anlagt en ny filtreringsdamm vid inloppet, en modell som även finns i Åre och där fungerar väl.

Samtidigt har man också använt de massor som grävts ur till att fylla igen håligheter och jämna ut backen, vilket också kommer att bidra till en effektivare snöläggning då håligheter och ojämnheter inte behöver fyllas upp med snö.

– Det ser riktigt bra ut, och det är egentligen bara vädret som kan ställa till det nu, säger Eje Fröberg, och utvecklar:

– Får vi en lika taskig vinter som i fjol så är det inte bra. Då var det först för milt och sedan blev det tokkallt så att allt tillflöde till dammen frös. Som det ser ut just nu har vi volymen vi behöver till att börja med, men sedan måste vi få tillrinning kring julhelgen och januari också.

Läs mer: Inställd premiär på Getberget – skjuts upp till efter nyår

Annons

Annons

Även från Getbergets alpina håller man alla tummar som finns för att snöanläggningen nu äntligen ska fungera fullt ut.

– Vi tål inte ett år till med problem, och jag tycker det ser lovande ut. Och när jag såg hur pumpen såg ut så förstår jag att det har varit problem, säger klubbens Anders Nässén.

Läs också: Storsatsning på Getberget – säsongen ska förlängas rejält


Micke Engström

0690-102 08
micke.engstrom@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan