Annons

Annons

Annons

Centrum / Stenstan

Brett utbud på årets kortfilmfestival: "Allt ifrån Kung Fury-inspirerade robothajar till Black Metal"

På lördagen är det återigen dags för den årligt återkommande kortfilmsfestivalen Story. Tre av Västernorrlands bästa kortfilmer ska utses.

Läs också: De vill visa dokumentärer i en skön miljö

Till vänster: Oskar Johansson, koordinatior Story Filmfestival, till höger: Kristoffer Berglund.

Bild: Lia Jacobi/Film Västernorrland

Story filmfestival är den regionala uttagningen till Novemberfestivalen, Sveriges största kortfilmstävling för unga filmare, som hålls i Trollhättan. Vinnarbidragen i ungdomskategorierna, kortfilmsfestivalen har även en kategori för äldre filmare på 27 år och uppåt, går direkt till tävlande i den västsvenska filmstaden.

Inför årets arrangemang kände man från Film Västernorrland att festivalen var i behov av förändring.

Annons

Annons

– Vi kände att det behövdes en uppdatering för att göra festivalen till en attraktiv mötesplats. Förutom tävlingen har vi kunskapshöjande moment under kvällen med samtal mellan en av Sveriges största castare och skådespelaren Adam Pålsson om vad som är bra skådespeleri och hur man går tillväga för att lyckas att bli skådespelare, säger Kristoffer Berglund filmkonsulent barn och unga vid Film Västernorrland och ansvarig för Story filmfestival och fortsätter:

– Det kommer också hållas en inspirationsföreläsning med filmregissören Sanna Lenken som pratar lite om filmprocessen.

Tävlar gör man i ålderskategorier och dessa är uppdelade i mellanvikt– 16 till 19 år – tungvikt – 20 till 26 år – och supertungvikt – för tävlande över 26 år. Förutom äran att få vara Västernorrlands bidrag i Trollhättan, samt vid Göteborg filmfestival för tävlande över 26, delas även filmstödspengar ut till vinnare. Hur mycket pengar respektive vinnare får varierar mellan de olika klasserna.

Läs också: Smygpremiär på filmen om Kjell Lönnå blev upptakt till Sångsvall-helgen

Samtliga filmer som är med och tävlar visas under kvällens arrangemang som startar klockan sex på kvällen och hålls i Sveateatern. Vinnarna utses vid kvällens avslutande pass klockan 21.45. Arrangemanget tjuvstartas dock klockan 15 vid Stenstan Visitor Center då en öppen casting hålls och hugade besökare får en chans att provspela mot skådespelaren Adam Pålsson. Alla provfilmare hamnar i rollsättaren Catrin Wideryds register – Wideryd har flera tunga svenska rollsättningar på sitt CV.

Annons

Annons

– Jag ser fram emot att ge massa unga filmintresserade ungdomar från Västernorrland tillfälle att mötas, utbyta erfarenheten och förenas i det gemensamma intresset för film. Det är verkligen roligt att få möjligheten att visa upp så mycket bra inspirerande kortfilm från regionen, säger Kristoffer Berglund och fortsätter:

– Det är en otrolig bredd på filmerna i år. Allt ifrån Kung Fury-inspirerade robothajar till Black Metal-skildringar, allt ifrån animation till spelfilm. Det finns något för alla.

■ ■ För med nöjesnyheter, klicka här – och följ MittNöje på Facebook.


Rikard Jernberg

060-19 70 00
rikard.jernberg@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan