Annons

Annons

Annons

Kramfors

Vindkraften splittrar S-topparna i Kramfors – byggplaner rullar vidare efter partiets helomvändning

Partiet lovade inget bestämt före valet. Sedan sa man nej – och så röstade man ja. Vindkraft på Vitberget splittrar Socialdemokraterna i Kramfors.

Inbäddat innehåll

– Vi klarade inte av den interna debatten och demokratin i partiet på ett bra sätt. Så här i efterhand är jag inte speciellt nöjd med den interna processen, förklarar Thomas Näsholm (S), arbetarekommunens ordförande i Kramfors.

Själv röstade han nej i kommunfullmäktige. Det var i linje med partiet som med stor majoritet beslutat att man skulle använda det kommunala vetot och stoppa vindkraftsutbyggnaden på Finnmarken.

Kommunens svängning är inget löftesbrott mot vad man sa före valet 2014. I vår satsning "kandulova?" förklarade Thomas Näsholm kort och gott bara att diskussionerna inom partiet skulle fortsätta.

Annons

Annons

Inte överen(s). Jan Sahlén och Thomas Näsholm har olika uppfattning om vindkraftsveto på Finnmarken i Kramfors.

Bild: Klas Leffler

Tre andra partier var tydliga före valet att vetot skulle användas för ett stopp. Det var Folkpartiet (numera Liberalerna), Moderaterna och Sverigedemokraterna.

Läs mer: Striden om vindkraften på Vitberget är inte över - nu överklagar boende till högre instans

Jan Sahlén (S), kommunstyrelsens ordförande, försvarar den socialdemokratiska giren som i slutändan gav företaget Kabeko möjlighet att fortsätta driva planerna på upp till 35 vindkraftverk i det här området i västra Kramfors.

– Jag vill inte påstå att vi har svängt. Ur ett kommunalt perspektiv följer vi tidigare beslut. Däremot uttalade sig ett medlemsmöte för ett veto. Då kom vi fram till att ledamöterna i fullmäktige fick rösta enligt eget huvud, säger han.

Läs mer: Vindkraften fortsätter att röra upp känslor - så här tänker socialdemokraterna rösta

Annons

Kvar står nu frågan om länstyrelsen ger slutligt tillstånd. Dessutom är det upp till Kabeko om projektet ska fullföljas. Det kan inte någon politiker lova.

– Det är ett företag som vill göra en investering på väldigt många pengar. De kan naturligtvis räkna om och märka att den affärsmässiga kalkylen inte håller. Då kanske det inte blir något. Men det är ingen bedömning som vi gör i kommunens ställningstagande, uppger Jan Sahlén.

Annons

Kvar står förstås också frågan om man kan lita på Socialdemokraterna i Kramfors.

– Man kan lita på sociademokraterna i Kramfors och det kommer man kunna göra framöver, garanterat, lovar Thomas Näsholm.

Läs mer: Så här vill Kabeko bygga ut i Kramfors och Sollefteå

Jan Sahlén, S, kommunstyrelsens ordförande.

Bild: Klas Leffler


Klas Leffler

0611-55 48 30
klas.leffler@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan