Annons

Annons

Annons

Stor motorshow när SM-serien i drifting avgjordes på Sundsvall Raceway: "Det finns inga begränsningar"

SM-serien i drifting är avgjord.
SHRA Sundsvalls förare hade inget med slutstriden att göra.
Mikael Johansson från Stenungsunds MS vann söndagens avslutande deltävling – och blev svensk mästare.
– Det går inte att beskriva hur det känns, det är helt sjukt, säger Johansson.

TV: Se när Sverigeeliten kör så det ryker under sista SM-deltävlingen.

Inbäddat innehåll

SHRA Sundsvalls stora affischnamn Fredrik Sjödin har satsat på Europaserien Drift Allstars den här säsongen, men när SM-seriens sista två deltävlingar avgjordes på Sundsvall Raceway passade han på att vara med.

– Det här är jätteviktigt för min verksamhet. Att få träffa alla som hjälper till och visa dem vad vi gör och hur hårt det kan vara, säger Fredrik Sjödin.

Fredrik Sjödin, Sundsvallsprofilen som satsat på att tävla ute i Europa den här säsongen.

Bild: Eric Westlund

Annons

Annons

Det blev däremot ingen lyckad helg rent sportsligt för Sundsvallsbon.

Stora problem med bilen gjorde att Fredrik Sjödin aldrig kom till start under lördagen och på söndagen tog det stopp redan i 16-delsfinalen efter en snurr.

– Jättebittert. Vi kom ju hit med våra lokala partners för att visa upp oss lite. Nu är vi hemma som en avslutning på säsongen för att träffa alla som supportat och hjälpt till. Vi skulle ha en bra helg, men det har varit mycket tekniska bekymmer, säger Sjödin.

Om snurren som satte stopp på söndagen säger han.

– I sista böjen skulle jag krypa väldigt nära min moståndare och jag snurrade ut helt enkelt, det var ett misstag från min sida.

Det var Mikael Johansson från västkusten och Stenungsunds MS som tog hem söndagens finalrace och även totalsegern i SM-serien.

– Det är verkligen oväntat. Det är tredje året jag kör drifting nu och jag trodde inte själv att jag hade utvecklats så här mycket, säger den svenske mästaren efter att ha fått ta emot SM-pokalen.

SM-pallen i klassen Pro INT. Svenska mästaren Mikael Johansson i mitten, tvåa blev Joakim Grahn, SHRA Jkpg, och trea blev Victor Joensuu, SHRA Jönköping.

Bild: Eric Westlund

Johansson hyllade evenemanget som SHRA Sundsvall arrangerat.

– Det har varit klockrent, helt suveränt, säger han.

Det var tredje året i rad som det kördes SM-drifting på Sundsvall Raceway och Tommy Edström, vice ordförande i SHRA Sundsvall, var mycket nöjd med helgen.

– Det har varit mycket folk och exalterade förare som gör allt för att vinna, det finns inga begränsningar för de som är med här. Det är slutet på säsongen och de satsar allt de har. Redan på träningen i fredags var de som galna, de är inte som oss andra, säger Edström.

Annons

Driftingen har blivit viktig för föreningen, som lockat nya medlemmar med hjälp av sporten.

Annons

– Vi har fått med en hel del ungdomar genom det här och vi behöver fler ben att stå på, inte bara dragracingen. Det här är verkligen nästa generations motorsport. Man behöver inte vara jätteintresserad för att tycka att det är roligt att titta på heller, säger Tommy Edström.

Fakta: Drifting

Drifting är en bedömningssport, det gäller att köra bilen en viss sträcka och på ett så stilrent och snabbt sätt som möjligt manövrera bilen i sidled. Samtidigt som man försöker träffa vissa markerade zoner.

På tävlingarna körs först individuella kvalheat, därefter kör två bilar åt gången i en utslagningstävling där följs man åt runt banan så nära varandra som det går.

Den främre bilen kör banan som vanligt och den bakre försöker spegla rörelserna. Därefter byter man plats och kör en gång till.

Röken låg stundtals tung över Sundsvall Raceway när förarna gjorde allt för att få en bra placering i säsongen sista SM-deltävling.

Bild: Eric Westlund

Christer Andersson från Driftards trycker på rejält mot slutet av banan.

Bild: Eric Westlund

Mellan racen i elimineringsstegen så showade vissa av bilarna rejält. Här är det Pontus Naeslund från Östhammars MK som snurrade friskt.

Bild: Eric Westlund

Göran Svensson, ordförande SHRA Sundsvall.

Bild: Eric Westlund

Annons

Patric Andersson, från Malungs MK, med ett fint bredställ i klassen Pro INT.

Bild: Eric Westlund

Annons

Tommy Edström, vide ordförande SHRA Sundsvall.

Bild: Eric Westlund

En av de tävlande på väg in mot en av kurvorna i mitten på banan.

Bild: Eric Westlund

Ett par hundra åskådare var på plats och den lilla läktaren på Sundsvall Raceway var i princip full.

Bild: Eric Westlund

Här är pallen i Riksmästerskapet för klassen Modified. Svensk mästare blev Norton Carlsson Eriksson, MK Rimo, tvåa blev Patrik Nygren, MK Scandia, och trea Jimmy Gustafsson, SHRA Luleå.

Bild: Eric Westlund

Fredrik Sjödin fick det inte att stämma under helgen. Först en hel del tekniska problem och sedan blev det en snurr redan i första racet i elimineringen.

Bild: Eric Westlund


Eric Westlund

060-19 72 81
eric.westlund@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan