Annons

Annons

Annons

Ishockey

Galna matchen mellan ÖHF och Sundsvall Hockey – 104 (!) utvisningsminuter på en period: "De slog sönder klubbor"

136 utvisningsminuter varav 104 (!) för Sundsvall i slutperioden.
Helgens match i J18 Elit Norra mellan Örnsköldsvik Hockey och Sundsvall Hockey blev en utvisningsfest utan dess like.
– Jag tyckte de betedde sig dåligt när de lämnade isen. De slog sönder klubbor mot betongpelare, säger Ö-viks tränare Mikael Wågström om Sundsvallspelarna.

1-0 efter full tid, 23-31 i skott och 45 åskådare.

Tittar man till statistiken från matchen mellan Ö-vik Hockey och Sundsvall i J18 Elit Norra ser det mesta helt normalt ut. Sedan kommer man till utvisningskolumnen...

Efter två relativt normala perioder sett till utvisningar rann bägaren över totalt i slutakten. Sammanlagt drog bortalaget Sundsvall på sig 104 (!) minuter endast i den tredje perioden.

Varav sju tiominutare för snack och två matchstraff.

– Vi var frustrerade och vi får inte bete oss på det sättet. Jag tycker det är fel att skylla på domaren, men han hade kanske inte sin bästa dag heller, säger tränaren Björn Forsgren samtidigt som han suckar lite.

Annons

Annons

Matchen kulminerade i början av slutperioden. Efter att Sundsvall fått ett kvitteringsmål bortdömt uppstod stor irriation hos bortalaget och flera spelare tog sig till domaren Robert Gerdin för att ifrågasätta domslutet.

Då svarade Gerdin med att dela ut det första av sju abuse-straff (snack) för Sundsvall.

– Vi trycker på och får inte in kvitteringen. Sedan gör vi ett mål som döms bort på grund av spelare i målgården, som jag uppfattar det var den en skridsko inne i cirkeln. Hur mycket det påverkar spelet vet jag inte. Killarna blev frustrerade och frågade varför det dömdes bort och då får man känslan av att han inte vill ta en diskussion utan kör abuse på allt, berättar Forsgren.

Hur uppfattar du dialogen med domaren och hur han skötte matchen?

– Jag vill inte lägga något större fokus på domaren, utan vi försökte bara sansa killarna. Sedan vet jag inte hur länge han dömt. Vi pratade inte så mycket med domaren efteråt heller utan vi ville se till att grabbarna skötte sig bra.

Hade du någon diskussion med spelarna under matchen?

– Ja, vi pratade med dem hela tiden, att vi måste hålla oss kalla. Vi skapade flera lägen och vi sa det till killarna att domaren tar ut oss hela tiden så vi måste vara tysta. Vi hade en dialog med killarna hela tiden, de som inte satt på andra sidan då...

Hur fullt var det i ert utvisningbås egentligen?

– När det var som värst var det fyra eller fem spelare från vårt lag där.

Robert Gerdin, som dömt hockey i nio år, är dagen efter matchen fåordig om matchen – och sin insats.

Annons

– Inga kommentarer. Jag har inget att säga om den matchen. Matchen är dömd.

Du vill inte alls prata om det?

– Vill och vill. Dels vill jag inte och dels har jag inget att säga om matchen.

Annons

Om du blickar tillbaka på din domarkarriär, ser du detta som en vanlig match?

– Alla matcher är en vanlig hockeymatch för mig.

Du lägger detta bakom dig helt enkelt?

– Jag har inga kommentarer till någonting.

Bilden är ett montage. Spelaren har inget med matchen mellan Örnsköldsvik Hockey och Sundsvall Hockey att göra.

Bild: Jonny Dahlgren

Mikael Wågström, som stod i Ö-vik Hockeys bås under matchen, uppfattade inte matchen som ful. Från sin tränarbänk försökte han lugna ned sina spelare när irritationen växte från Sundsvall Hockeys sida.

– De blev jätteirriterade på domaren och han blev tvungen att ta utvisningarna kändes det som. De gnällde på honom efter matchen också och tre spelare fick abuse då såg jag. De surnade ihop helt enkelt.

Hur ser du på domarens insats?

– Jag tycker han skötte sig skapligt. Han tillät inte att man pratade eller tog en diskussion med honom. Vi hade två misconduct också. Han ville inte ha några diskussioner alls. Det var hans filosofi på något sätt.

Vad tycker du om att domaren inte ville ta en diskussion med spelare och ledare?

– Jag är inte förjust i det, utan jag vill kunna ha en dialog med domaren. De första i Sundsvall ville ju diskutera, men efter att de skickades ut åkte de sedan bara fram och skällde ut honom. Han plockade bara dem eftersom.

Annons

Enligt Wågström ska flera spelare i Sundsvall betett sig illa efter slutsignalen.

– De måste behärska sig, tycker jag. Och det är en ledarfråga då som jag ser det.

Hur ser du på Sundsvall-ledarnas agerande i går?

– Jag hoppas att de tog ett snack med spelarna efteråt. Jag tyckte de betedde sig dåligt när de lämnade isen också. De slog sönder klubbor mot betongpelare och slet upp dörren så gångjärnet... Jag sa till deras ledare att de var tvungna att lugna ned sig. Vissa av dem var riktigt irriterade.

Annons

Sundsvall Hockey J18 hade efter matchen ett lagsnack om framför allt den tredje perioden. Björn Forsgren berättar att de under morgondagens träningspass kommer ta en ny diskussion om det som hände.

– Vi pratade om det direkt efter matchen, men sedan kommer vi ha en matchanalys i morgon (tisdag) på träningen. Vi i ledarstaben kör video i kväll och sedan tar vi ett nytt snack i morgon.


Adam Johansson

063-16 16 16
adam.johansson@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan