Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Centrala Härnösand

Fiskare från länet på jakt efter havets röda guld: "Det är fullt upp dygnet runt"

Havets röda guld har det kallats. Men länge ansågs inte löjrom från Kalix märkvärdigare än Kalles Kaviar. Sedan en dryg vecka tillbaka är två fiskare från Västernorrland på plats i Storöfjärden för att fiska siklöjan, som ger den eftertraktade rommen. Men fisket har börjat trögt.

Bo Sillman, Hans Frölander och Mikael Ölund framför behållare med nyfångad siklöja. Samtliga konstaterar att det varit en trög start på löjromsfisket i år.

Bild: Privat

Annons

Fiskekartan: Här hittar du fiskeplatserna – tusentals sjöar i interaktiv karta

Knappt fyra ton siklöja fanns i Hans Frölanders och Bo Sillmans trål den här dagen.

Bild: Privat

Så fort fångsten av siklöja kommer in ska rommen tas ut, sköljas, torkas, saltas, paketeras och frysas innan den slutligen kan säljas som äkta Kalixlöjrom.

Bild: Dan Hansson/TT

Det är en solig och klar morgon i början av oktober och 12 båtar samsas om utrymmet på Storöfjärden i Kalix. Totalt 35 båtar har tillstånd att fiska efter siklöjan. Hans Frölander partrålar tillsammans med Njurundafiskaren Bo Sillman och muttrar över den för årstiden ovanligt milda väderleken.

Annons

Annons

– Det är minst fem grader varmare i vattnet än normalt den här tiden. Och då är fisken mindre på hugget och fångsten inte lika god, säger Bo.

Läs mer: Fuskrom såldes som dyr Kalixlöjrom

Det är tredje året som Hans Frölander har licens för att tråla efter siklöjan. Bo Sillman har varit med några år längre. Båda är yrkesfiskare och understryker att löjromsfisket utgör en viktig del av årsinkomsten.

– Styvt 40 procent av årsomsättningen kommer från den dryga månad vi fiskar siklöja i Kalix, säger Hans.

Löjromsfisket är en viktig näring i Kalix.

Bild: Privat

Att Kalixlöjrommen är en delikatess är välkänt. Numera kan den även stoltsera med samma status som parmesanost och champagne när den som första svenska livsmedel fått skyddad ursprungsbeteckning.

Läs mer: Mycket arbete bakom dyr delikatess

Men länge ansågs den inte märkvärdigare än Kalles Kaviar på det svenska frukostbordet. Kändiskockarna Wener Vögeli och Tore Wretman var de som såg till att ändra på den bilden. Trålningen efter siklöja började på 1960-talet och idag kan rommen kosta närmare 2000 kronor kilot, berättar Hans Frölander.

– Rommen ska vara av en viss konsistens, viktigast är att den tas om hand snabbt, inom ett dygn. I slutet av säsongen riskerar också rommen att bli för vattnig, säger han.

Annons

Den 20 september är det premiär för löjromsfisket. Sen håller det på till 25 oktober. Fredagar och lördagar är vilodagar. Då får fiskarna från Västernorrland välbehövlig vila och åker för det mesta hem till sina familjer.

Annons

För Hans Frölander och Bo Sillman innebär det jobb i princip dygnet runt. Arbetsdagen börjar redan i ottan med att lokalisera var fisken finns. Fisket börjar alltid vid sju på morgonen och stoppas vid 16-tiden på eftermiddagen.

– Vi sover i båtarna, går upp vid fyratiden och sätter på kaffepannan. Sen är det fullt upp fram till dess att man kryper under täcket vid nio på kvällen, berättar Hans.

Hans Frölander och Bo Sillman kommer den här dagen in med knappt fyra ton siklöja. En normalfångst, konstaterar Hans. Av det blir det cirka 190 kilo löjrom i slutändan.

Löjromsfisket är en viktig näring i Kalix och i land väntar mellan 35 och 45 säsongsarbetare på att ta hand om dagens fångst. Så fort den kommer in ska rommen tas ut, sköljas, torkas, saltas, paketeras och frysas innan den slutligen kan säljas som äkta Kalixlöjrom.

Vad är det då som är så speciellt med löjromsfisket?

– Det är bara ett visst antal som får licens för att fiska och vi blir tillsammans som en enda stor familj som stöttar varandra i vått och torrt. Det blir en fin gemenskap, säger Hans.

Läs mer: Kalix löjrom skyddas av EU

Löjrom från Kalix är en delikatess som kan kosta uppemot 2000 kronor kilot. Men länge ansågs den inte märkvärdigare än Kalles Kaviar.

Bild: Janerik Henriksson/TT

Annons

Avocadosoppa toppad med löjrom från Kalix.

Bild: Jan Olby

FAKTA:

Skyddad av EU

Kalixlöjrom kommer från siklöjan.

Siklöjan fiskas i bräckt vatten från ett område strax söder om Piteå upp till Haparanda.

Annons

Fisket äger rum mellan 20 september och 25 oktober eftersom siklöjan måste fiskas före leken.

2010 beslutade EU att Kalixlöjrommen skulle få en skyddad ursprungsbeteckning. Det är det första svenska livsmedlet att få det skyddet. Enbart siklöjrom som har sitt ursprung i Bottenviken får heta Kalixlöjrom.

I och med namnskyddet ingår det i ett gott sällskap. Samma skydd har också bland annat parmaskinka och Stiltonost.

I affärer i Stockholm kan Kalixlöjrommen kosta kring 1500 kronor och upp till kring 2 000 kronor.


Ulf Westman

0611-55 48 20
ulf.westman@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy