
Bild: Alexander von Sydow / TT
Sedan årsskiftet 2014 har elever på gymnasiet kunnat få lärlingsersättning under sin praktik. Lärlingsutbildning har varit en del av gymnasiet sedan 2011.
Lärlingsersättning kan sökas av en elev som går en yrkesförberedande linje om minst hälften av utbildningstiden sker på en arbetsplats. Eleven får 1000 kronor i månaden vid sidan av den generella studiehjälpen som ska täcka kostnader för mat och resor i samband med praktiken.
Annons
Annons
Centrala studiestödsnämnden, CSN, har sedan införandet av lärlingsersättningar hållit koll på hur statistiken för elever som får den här typen av pengar förändras. Man ser att elever som får läringsersättning ökat kraftigt för föregående läsår jämfört med året innan.
– Antalet studerande med lärlingsersättning har ökat samtidigt som antalet studerande på gymnasiet har minskat, säger Andreas Dahlkvist, utredare vid CSN:s utvärderings- och statistikkontor i ett pressmeddelande.
Största andel elever med lärlingsersättning är det i Västerbottens län tätt följt av Västernorrlands. Båda län har en andel elever med lärlingsersättning på nära 4 procent – 3.8 respektive 3.5 procent.
– Att gå på ett yrkesprogram är generellt vanligare i glesbygden. Vi ser dock att det är vanligare att få lärlingsersättning bland yrkeselever i som bor i större städer, säger Andreas Dahlkvist i pressmeddelande.
Man kan även se att betydligt fler pojkar än flickor får den här ersättningen – sex av tio elever med lärlingsersättning är pojkar.
En positiv effekt av att en elev har lärlingsersättning tycks vara att denne i högre grad än andra närvarar i skolan. Bland elever med lärlingsersättning är siffrorna för utebliven studiehjälp på grund av frånvaro 5.3 procent, att jämföra med 7.8 procent för samtliga elever inom gymnasieskolan.
Annons
Totalt fick 7779 elever i landet lärlingsersättning under förra läsåret.
Topp fem lärlingsersättning:
1. Västerbotten: 320 elever, 3,8% av totalt elevantal
2. Västernorrland: 278 elever, 3,5% av totalt elevantal
3. Södermanland: 321 elever, 3,4% av totalt elevantal
4. Gävleborg: 301 elever, 3,3% av totalt elevantal
5. Västmanland: 274 elever, 3,2% av elevantal
Rikard Jernberg
060-19 70 00
rikard.jernberg@mittmedia.se