Annons

Annons

Annons

Östersund

Bekräftat: Jämtlands län lyfts ur storregionreformen

Jämtlands län kommer inte att bli med i en storregionreform enligt nya uppgifter.

Det uppger Sveriges Radio Jämtland. Orsaken ska vara det stora motståndet i Jämtlands län och en avsaknad av stöd i riksdagen.

– Vi konstaterar att det finns inte förutsättningar att inkludera Jämtland i en region i norra Sverige. Det finns ingen majoritet i riksdagen och det finns en opinion som är kraftigt emot. Vi konstaterar att Jämtland inte finns med varken 2019 eller 2023. Frågan är borta från vår dagordning, säger Ardalan Shekarabi i en intervju med Sveriges Radio Jämtland.

Annons

Det ska alltså innebära att även om det blir fortsatt arbete med storregionreform i övriga Sverige så kommer Jämtlands län inte att inkluderas.

På frågan om han tycker att det vore till Jämtlands läns nackdel att inte bli med i en eventuell regionreform svarar Ardalan Shekarabi följande till radion:

Annons

– Min utgångspunkt är att det vore bra att regionalisera Sverige. Men det finns ett motstånd och regeringen måste respektera detta.

Nu ska man vänta på svar från övriga partier för att se hur arbetet med regionreformen ska fortsätta och vilka förutsättningar som finns.

Det har redan tidigare pratats om att Jämtlands län skulle uteslutas ur den nya regionreformen, vilket nu alltså är bekräftat. Förra helgen hölls en regiondebatt där bland annat denna fråga diskuterades. Vi sände live och du kan se reprisen här (för Plus-kunder).

----

Läs mer:

Repris från regiondebatt (för Plus-kunder)

Debatt i Östersund om storregion – Kristina: ”Jag tycker att jag har lärt mig jättemycket” (för Plus-kunder)

Röster från medborgardialogen om Norrlands län – Ann-Marie Johansson (S): ”Du kan få mer satsningar”


Petter Hansson Frank

063-16 16 23
petter.hanssonfrank@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan