Annons

Annons

Annons

Föllinge

Ett älgtorn över sängen och en lägereld på golvet – kolla in Kevins nya rum

Av drygt 3 000 sökande fick 12 barn möjligheten att få ett helt nytt rum av SVT Barnkanalens "Fixa Rummet".
En av de 12 var Kevin Månsson från Krokom.
Han fick hjälp av programledarna att fixa ett rum på temat jakt och fiske.

– Mamma sa att jag inte skulle komma med, att chansen var liten. Men jag kom med i alla fall.

Kevin Månsson, 11 år från Krokom i Jämtland, minns när han och mamma satt i soffan och tittade på "Fixa Rummet" på Barnkanalen. Han bestämde sig för att söka. Då hade familjen bott i huset i två år och Kevin var fortfarande inte nöjd med sitt rum, som han tyckte var mörkt och tråkigt.

Läs också: Eleni Apostolakis passion för inredning får utlopp i drömlägenheten på Östermalm i Sundsvall

– Det var inte så mysigt där inne, och det fanns ingen jakt- och fiskekänsla, som jag ville ha, säger han och berättar att jakt och fiske är hans två stora intressen.

Annons

Annons

11-årige Kevin Månsson gillar både jakt och fiske, därfor ville han ha ett rum på det temat.

Bild: Annacarin Aronsson

Tidigare i höstas hade han och familjen haft besök av produktionsteamet bakom "Fixa Rummet" i en hel vecka. Måndag till fredag har de jobbat med att skapa Kevins drömrum, samtidigt som han fått varit ledig från skolan för att kunna delta i tv-inspelningarna. För att söka till programmet måste man vara mellan 7-12 år, och barnen får vara med att skapa det rum de alltid har drömt om.

Läs också: Källaren hos Östersundsfamiljen blev ett badrum med vinkällare: ”Det här är vardagslyx för oss”

– Tanken är att det är barnen som får äga momentet och skapa det rum de vill ha. Det är barnens domän, säger programmets producent Sanne Övermark, och berättar att föräldrarna inte får se rummet förrän det är klart på fredagen.

Programledarna Anna Braun och Mattias Malmgren spelar tillsammmans med Kevin in en scen till programmet.

Bild: Annacarin Aronsson

"Fixa Rummet" är ett av Barnkanalens mest populära program och det är sjunde säsongen som nu spelas in under hösten. Det är ett tufft jobb för produktionsteamet att välja ut 12 barn av de drygt 3 000 som söker varje år.

Annons

– Det vanligaste önskemålet är fotboll- eller hästrum. De har vi gjort tidigare och vi letar efter lite mer originella idéer. Kevins idé om ett jakt- och fiskerum har vi inte gjort tidigare och det var dessutom ett konkret tema, många som söker önskar ett mysigt rum men är inte mer specifika än så, säger Sanne Övermark.

Annons

Producenten Sanne Övermark torkar av en förvaringsmöbel som de har tapetserat med bilder på fiskar. Med hjälp av en laserskrivare har de skrivit ut fiskar som de sedan limmat fast på möbeln som ska stå i Kevins rum. Nu måste bara limmet torkas bort.

Bild: Annacarin Aronsson

Programledarna Anna Braun och Mattias Malmgren har hjälpt Kevin att fixa rummet under veckan. Tillsammans har de tapetserat väggarna med en fototapet föreställande skog, de har klätt förvaringsbänkar i tyg så det ser ut som avkapade träd på hög och de har sytt kuddar och gjort stenar av ull som ska föreställa en lägereld. Och de har byggt ett jakttorn som ska stå vid sängens huvudgavel.

– Det roligaste är att få komma hem till de här barnen och hjälpa dem förverkliga sina drömmar, säger Anna Braun, som gör sin sjätte säsong som programledare.

Produktionsteamet har med sig lådvis med grejer som de kan tänkas behöva under veckan de fixar rummet. När de är klara tar de med sig allt igen.

Bild: Annacarin Aronsson

I programmet visas även tips på pyssel, här i form av löv som målats med en vit penna. Den här tavlan ska höngas upp i Kevins rum.

Bild: Annacarin Aronsson

Kevin känner sig nöjd. Han gillar rummet och han har lärt sig mycket under veckan, säger han. Sista inspelningsdagen avslöjas det för familjen hur rummet renoverats. Hur de reagerar på Kevins nya rum återstår att se.

Annons

– Jag tror inte att de har förväntat sig ett älgtorn inne i rummet i alla fall, konstaterar han.

Själv är han mycket nöjd.

– Jag hade tänkt mig något jättekonstigt, men det här blev ännu konstigare. På ett bra sätt.

Scenografen Emma Andersson håller på att bygga upp en sagovärld i familjens vardagsrum. Här ska hon på eftermiddagen spela in en animerad liten film som ska visas i "Fixa Rummet".

Bild: Annacarin Aronsson

Nya säsongen av "Fixa Rummet" börjar visas i januari och inspelningen från Föllinge beräknas sändas i februari. Förutom Krokom har de varit bland annat på Åland och i Nybro och de har tidigare gjort rum på teman som rymd, café, teater, trädkoja och rollerderby.


Annacarin Aronsson

063-16 16 18
annacarin.aronsson@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan