Annons

Annons

Annons

Tung börsbolags-vd åtalas för misstänkt insiderhandel

Företaget Hexagons vd Ola Rollén åtalas av norska Ekobrottsmyndigheten Økokrim. Brottet han misstänks för är insiderhandel.

Det framgår av ett pressmeddelande från börsnoterade Hexagon, en koncern med 8 000 anställda och verksamhet i fler än 30 länder.

”Jag talar för hela styrelsen, samt för alla andra som gett sitt starka stöd till Ola – hans familj, medarbetare och Hexagons aktieägare – att vi står bakom Ola igenom denna process. Jag har full tilltro till att de anklagelser som han står inför kommer att avfärdas av domstolen,” säger finansmannen Melker Schörling, Hexagons ordförande.

Hexagons vd Ola Rollén åtalas i Norge, men hans advokater är segervissa. "Jag kommer att fortsätta leda Hexagon med full kraft" säger Ola Rollén.

Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Annons

Annons

”Jag kommer att fortsätta leda Hexagon med full kraft så länge styrelsen och aktieägarna vill att jag stannar. Som processen ser ut idag, kommer mina advokater att sköta hanteringen av rättsfallet, så att jag även fortsättningsvis kan fokusera helhjärtat på min roll som VD och koncernchef,” säger Ola Rollén i en kommentar.

Hans advokater är också segervissa och anser att anklagelserna mot Rollén "baseras på en felaktig tolkning av vilka regler som är tillämpbara i detta fall".

Hexagons styrelse kommer att under torsdagsförmiddagen hålla presskonferens där de närmare redogör för Hexagons styrelses inställning.

Hösten 2016 utfärdade norsk polis en arresteringsorder mot Ola Rollén.

Misstankarna var insiderbrott – alltså att någon i ett företag kan känna till saker och ting som inte är allmänt kända om ett företag, men som gör att den med rätt kunskap kan göra stora vinster genom att köpa eller sälja aktier vid rätt tidpunkt. Sådant är inte lagligt; kursdrivande information måste ges till hela aktiemarknaden samtidigt och den som har sådan information före alla andra får inte utnyttja den.

Enligt Økokrim gällde misstankarna ett köp av aktier i ett norskt biometriföretag.

Ola Rollén satt frihetsberövad några dagar medan svenska Ekobrottsmyndigheten på uppdrag av sina norska kolleger genomförde husrannsakan bland Rolléns tillhörigheter och dator. Det är under onsdagskvällen oklart på vilka grunder Økokrim baserat sitt åtalsbeslut.

Annons

Ola Rollén, född 1965, började sin karriär inom industrin efter att ha gått ut som kursetta vid ekonomlinjen vid Stockholms universitet men tackat nej till jobb som finansanalytiker, alltså hade han kunnat bli en av dåtidens ikoniska yuppies. År 1989 började han som trainee på dåvarande Stora, nuvarande Stora Enso. Ett år senare väntade Kanthal i västmanländska Hallstahammar, numera del av Sandvik.

Annons

Där fick han ansvar för en förlustdivision, lyckades vända utvecklingen, fick överordnades ögon på sig och blev vd i höjd med trettioårsdagen, då som rekordung vd för ett börsnoterat företag (Kanthal var börsnoterat, men avnoterades i samband med att Sandvikkoncernen förvärvade bolaget).

Han stannade på Kanthal fram till 1998, därefter väntade mellanspel som vice vd på Avesta Sheffield och vd på dåvarande Sandvik Stål innan Ola Rollén rekryterades år 2000 av Melker Schörling till vd-stolen på Hexagon.

Under hans tid som vd för Hexagon har företaget utvecklats till en världsomspännande teknologikoncern med fokus på avancerad mätutrustning.


Jan Ernheimer

021-19 92 04
jan.ernheimer@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan