Annons

Annons

Annons

Marcus Bohlin: Vi har redan en fredsminister, han heter Peter Hultqvist

En rad miljöpartistiska gräsrötter, däribland det tidigare språkröret Eva Goës från Härnösand, kräver i en motion till partiets kongress att en fredsminister ska tillsättas.

Annika Lillemets, som har skrivit motionen, får av Sveriges Radio frågan vad en fredsminister skulle syssla med:

– Den ska jobba med fredsfrågor, åka runt i världen och arbeta med både medling och nedrustning.

Ungefär som en utrikesminister alltså? Och såvitt jag vet har vi redan en minister som ansvarar för att freden upprätthålls, han heter just nu Peter Hultqvist och har titeln försvarsminister. MP kan få kalla honomför fredsminister om de vill. Utrikesminister Margot Wallström kan de för min del få kalla biträdande fredsminister.

Annons

Annons

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) har ansvar för att bevara freden.

Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Enligt Ekot avråder Miljöpartiets partistyrelse i sitt motionssvar kongressen att bifalla motionen. Det finns tydligen personer i det där partiet som i alla fall har en fot i verkligheten. Men det är tveksamt omdet är ett positivt omdöme.

Grovt kan man säga att Miljöpartiet är indelat i två falanger. Dels har vi drömmarna – gröna vågare som dricker maskrosvin och sjunger och ”You may say I’m a dreamer” – dit Eva Goës, Per Gahrton och Briger Schalug får räknas. Dels har vi den falang som skulle kunna kallas realister om detta ord inte dragits så i smutsen de senaste åren, så låt oss kalla den för karriärpolitiker-falangen. En kategori handsydd för Gustav Fridolin som redan i förskolan hade siktet inställt på Rosenbad.

Den senare falangen är den som är beredd att gå till val på en mer liberal migrationspolitik för att sedan införa gränskontroller – och önska fotbojor på invandrare som ska avvisas – när de väl nått makten. Det är samma falang som i valrörelsen åkte land och rike runt och skrämdes med en kolbit, för att i regerings ställning ge Vattenfall fritt fram att avyttra sina brunkolstillgångar i Tyskland i stället för att se till att de stannar i marken.

Annons

För mig som liberal är det inte svårt att välja sida i falangstriden. I valet mellan dem som helt utan skrupler är beredda att kasta alla principer över bord och den falang som har huvudet uppe i molnen och drömmer om fred på jorden men dessbättre aldrig får nycklarna till några kontor i Rosenbad, väljer jag de sistnämnda alla dagar i veckan.


Marcus Bohlin

060–19 71 57
marcus.bohlin@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan