Annons

Annons

Annons

Västernorrlands län

Mittmedias ordförande avgår – vill fokusera på andra uppdrag

Jan Friedman avgår som styrelseordförande i Mittmedia.
– Jag har för närvarande lite för många uppdrag, säger han.
Till ersättare utsåg Mittmedias årsstämma på torsdagen Krister Jönsson, ordförande i huvudägaren Nya Stiftelsen Gefle Dagblad.

Det är på egen begäran som Jan Friedman lämnar Mittmedia, mediekoncernen där Sundsvalls tidning, Tidningen Ångermanland, Örnsköldsviks Allehanda och 26 andra tidningstitlar ingår.

– För mig är ett styrelseåtagande i Mittmedia binärt, ”all in” eller inte alls. Tyvärr är inte den fulla engagemangsnivån fortsatt möjlig utan att andra viktiga åtaganden skulle bli lidande. När jag nu uppnått pensionsålder är min avsikt att minska en del uppdrag i onoterade bolag för att fortsatt kunna ge fokus i bland annat de börsnoterade företag som jag har styrelseengagemang i, säger han.

"En bransch under attack" - hör Jan Friedman om avhoppet:

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Jan Friedman har idag uppdrag i nio bolagsstyrelser, däribland det tre börsnoterade bolagen Moment Group, Vitec Software Group och Sportamore.

Varför är det viktigt att fokusera på just de bolagen?

– Jag har för närvarande lite för många uppdrag, nio stycken varav tre i noterade bolag. De här tre noterade bolagen har 10 000 aktieägare och ett värde på 3,5 miljarder kronor. Det är enormt ansvarsfulla uppdrag att sitta i de styrelserna, i två av fallen som ordförande, så för mig blir det en naturlig prioritering att de kommer i första hand och jag räknar med att under året avveckla mitt engagemang inte bara i Mittmedia utan även i några andra onoterade bolag.

Jan Friedman lämnar Mittmedia.

Bild: Jonas Harrysson

Mittmedia har varit ett bolag i ständig förändring under Jan Friedmans fyra år som ordförande, inte sällan ifrågasatt förändring. Bland annat fick vd-bytet sommaren 2016 stor uppmärksamhet. Tidigare vd:n Thomas Peterssohn fick lämna till förmån för Per Bowallius och en delvis ny strategi för Mittmedia lanserades. På senare tid har det också visat sig att det finns ett utbrett missnöje bland de anställda med arbetsmiljön i företaget.

Har allt det här haft någon inverkan på ditt beslut att hoppa av just Mittmedia?

– Absolut inte. Den senare punkten om personalsituationen i företaget gör att det känns som man vill knyta näven i fickan och fortsätta ett tag till för att försöka få bättre resultat på våra medarbetarundersökningar.

Annons

– I övrigt är jag stolt över att vi ändå under de här åren lagt grunden till en strategi i en bransch som är utomordentligt utsatt och svår och jag är också glad att vi i dag har en företagsledning som jag upplever som den kanske vassaste som finns i Mediasverige.

Annons

Givet detta som du nämner nu, hur ser du på förutsättningarna för företaget framöver?

– Ja, det finns bara en väg och det är att företaget ska finnas kvar, och att vi står längst fram i lokal journalistik på våra utgivarorter.

Att finnas kvar, är det det högsta realistiska målet?

– Ja, och det är inget dåligt mål för en bransch som är under attack på det sätt som inte minst tidningsföretagen är just nu.

Vid Mittmedias årsstämma i Gävle på torsdagen utsågs Krister Jönsson till ny styrelseordförande. Han är även ordförande i Mittmedias ägarbolag Nya Stiftelsen Gefle Dagblad.

– Jag ser inte mitt uppdrag som ordförande för Mittmedia AB som ett långsiktigt uppdrag. Men med denna lösning har vi nu tid att hitta en ny ordförande som kan leda det fortsatta arbetet att utveckla Mittmedia, säger han.

Tillfällig lösning som ordförande i Mittmedia AB blir Krister Jönsson.

Bild: Jonas Harrysson

Krister Jönsson säger också att han gärna ser en "kopia" av Jan Friedman som ny ordförande i bolaget.

– Jag vill rikta ett stort tack till Jan Friedman som under sina år som styrelseledamot och ordförande för bolaget starkt har bidragit till Mittmedias förnyelse och anpassning till den nya tidens medielandskap. Vi står idag väl rustade för att möta de nya krav som ställs från våra läsare och annonsörer.

Annons

Bolagets valberedning har fått i uppdrag att inför en extra bolagsstämma i höst presentera ett förslag på en ny styrelseordförande.

Till styrelseledamöter i Mittmedia AB omvaldes Sören Axelsson, Kinna Belander, Lars Leijonborg och Åsa Malmström.


Jonas Harrysson

026-15 96 23
jonas.harrysson@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan