Annons

Annons

Annons

Västernorrlands län

Rätt och fel när man hyr sin bostad – här är det som gäller

Blir du störd på grannen som röker på balkongen eller vill du sätta upp en studsmatta på gräsmattan?
När sommaren står för dörren brukar vissa frågor dyka upp bland folk som hyr sina bostäder.
Det finns regler och hyresgästföreningen region Norrland reder ut begreppen.

Hyresgästföreningen region Norrlands jurist Johan Hermansson svarar på några av de vanligaste frågorna i ett pressmeddelande.

Bild: Maja Suslin/TT

– Du får inte ställa upp en studsmatta eller en pool på fastighetsägarens mark utan tillstånd. Har du en egen uteplats som du själv sköter om kan du däremot sätta upp en pool eller studsmatta där. I hyran ingår i och för sig även rätten att utnyttja gemensamma lekplatser, gräsmattor med mera, men där får man alltså inte sätta upp studsmattor, pooler och liknande utan fastighetsägarens tillstånd, säger han.

Annons

Två pojkar hoppar studsmatta. Mellan 2001 och 2004 ökade studsmatteolyckorna med tusen procent. Barn mellan 5 och 14 är den mest utsatta gruppen.

Bild: TOBIAS RÖSTLUND

Annons

I hyreslagen finns inga särskilda bestämmelser om grillning. Men det framgår att man inte får utsätta sina grannar och omgivningen för störningar. Grillar man på ett sätt så att omgivningen inte störs så går det alltså bra.

– Det gäller, som med allt annat, att använda sitt goda omdöme och ta hänsyn till omgivningen. Om man stör sina grannar allvarligt kan man bli av med hyresavtalet, säger Johan Hermansson.

De flesta hyresvärdarna tillåter rökning inomhus och på uteplatsen eller balkongen. Men det finns undantag och då framgår det i hyresavtalet.Undantaget är om man till exempel bor i ett hus anpassat för allergiker och har ett villkor i hyresavtalet att man inte får röka.

– På sommaren vill många sitta på uteplatsen eller balkongen och njuta av sommaren. Då kan det vara lämpligt att ta lite extra hänsyn om man röker ute. Det är alltid bra att prata med sina grannar och ta reda på om de störs av rökningen, säger Johan Hermansson.

Rökare.

Bild: Fredrik Varfjell

Det ska helst inte vara mer än 24 grader varmt i bostaden. Är det varmare under en längre period kan det vara en "olägenhet för människors hälsa".

– Då kan du begära att värden åtgärdar problemen, säger Johan Hermansson. Värden avgör själv hur han eller hon vill åtgärda problemen. Men det kan till exempel handla om att installera markiser, sätta upp solskyddsfilm eller någon annan lämplig åtgärd.

Annons

Annons

FLER NYHETER:

Sandra fick oväntat besök i stugan i Hudiksvall – vaknade av knackningar på rutan: "Häftigt att se"

För Plus-kunder: Enklare att byta namn från 1 juli: Dubbla efternamn tillåts – och alla får heta Svensson

Ensamstående Ann i Sörberge fick hemmet förvandlat i tv – häng med på en rundtur

För Plus-kunder: Mari blev gravid efter sex år: "Vårt mirakel kanske kan ge hopp åt andra"


Lotta Golis

060–19 72 46
lotta.golis@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan