Annons

Annons

Annons

Ockupationen av BB i Sollefteå

Oksanen: AB Kultur + RT = sant

Aftonbladet Kultur, under ledning av Åsa Linderborg, har återigen lyckas göra sig till både en megafon för Kreml och till svensk rikspress stora nyttiga idiot.

Åsa Linderborg, kulturchef Aftonbladet

Bild: Pontus Lundahl/TT

På måndagen förklarar en skribent, som beskriver sig själv som politisk flykting, på kultursidan att Ryssland kan jämställas med demokratierna i väst och dagen efter är samme skribent företrädare för den ryska regimens propagandakanal RT på besök i Sollefteå.

Det går inte ihop, Åsa Linderborg.

Läs mer: Linderborg går själv på den ryska propagandan

Annons

Inbäddat innehåll

Annons

Det handlar Aleksej Sachnin som skrivit återkommande för AB Kultur sedan 2013. I senaste alstret, tillsammans med Per Leander, skrev han om oppositionsledaren Navalnyj i termer som en rysk Trump samtidigt som det klassiska narrativet om väst i förfall målades upp. I texten användes också högerextremisternas favoritskällsord globalist.

Texten var så anmärkningsvärd att övriga tidningen inte kunde låta diktaturursäktandet stå oemotsagt.

Nyhetskrönikören Peter Kadhammar bemötte det dagen efter och kallade det en vänster som saknar roder. Jag skulle kunna lägga till att kompassen är skadad.

Inbäddat innehåll

Kadhammar konstaterar att utmålande av Ryssland och Väst som en del av samma ”nyliberala” system är falskt: ”Jag antar att de menar att Ryssland deltar i den internationella handeln. I så fall är ju alla länder, Nordkorea möjligen undantaget, en del av det kapitalistiska systemet, ”nyliberalt” eller inte. Formuleringen syftar till något annat än denna banala självklarhet. Leander och Sachnin jämställer Ryssland med demokratierna i väst som om de är ungefär samma sak. Men Putins Ryssland är ju en kleptokrati, ett Haiti med kärnvapen, fast värre än Haiti eftersom den ryska staten låter mörda motståndare utomlands.”

Det här hade varit nog så anmärkningsvärt i sig om inte Sachnin samtidigt dyker upp i en ny roll, som lokal producent åt regimkanalen RT.

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Vid ett uppmärksammat besök i Sollefteå där propagandakanalen fördjupade sig i BB-protesterna förklarar Sachnin på storryskt sätt att svensk välfärd finns på grund av ryska revolutionen. Och att det till och med skulle vara ett arv från revolutionen, med konsensus, jämställdhet och demokrati. Inslaget från Sollefteå ska visas i en dokumentär med anledning av den ryska revolutionen firar hundra år senare i år.

Den här historiebilden är en ren och skär historieförfalskning, ett klassiskt ryskt sätt att förvränga fakta. Att socialdemokraterna i Sverige slängde ut de antidemokratiska revolutionärerna innan Lenin gjorde statskupp och lade grunden till det som blev en av världens blodtörstigaste regimer är inget som RT vill kännas vid.

Men det är så det ryska informationskriget jobbar, steg för steg förändra verkligheten för sitt eget syfte. Och om det inte räckte med att innehållet är märkligt så är omständigheten det märkligaste.

En person som AB Kultur i flera år lyft fram som rysk dissident och flykting från Putinregimen dyker upp som en av regimens hantlangare i Sverige.

RT är ingen vanlig TV-kanal, och den ska inte förväxlas med SVT, BBC, NRK eller YLE. Det är en integrerad del av den ryska regimens informationskrigföring. SÄPO har beskrivit RT så här i årsboken 2015:

”Vid sidan av de ryska underrättelse- och säkerhetstjänsterna ser vi också att stora och resursstarka ryska medieföretag och nyhetsbyråer på senare år allt tydligare fungerar som lojala verktyg för den centrala statsledningen. Dessa mediebolag är verksamma såväl i Ryssland som i utlandet. Bland dessa finns mediebolagen RT och Sputnik.”

Och det är här bilden inte går ihop, att en landsflyktig regimkritiker både skulle vilja och dessutom få jobba åt regimen är en paradox.

Annons

Det går inte ihop, Åsa Linderborg.

Det är inte första gången heller Sakhnin är ute i grumliga vatten. Han har i en intervju i Komsomolskaja Pravda sagt att svenskarna är lättlurade och zombifierade när det gäller propaganda. I intervjun försvarar han SD, anklagar skandinaviskt tänkande för att vara totalitärt samtidigt som han säger att han vill återvända till Moderlandet.

Annons

I Echo Moskvy har Sachnin skrivit att ”Aftonbladet Kultur är den sista ön av verklig yttrandefrihet i Sverige och just därför är den så populär. Ni har bara ett sätt att knäcka oliktänkande. Lär er av Putin: han började helt enkelt sätta oss i fängelse. Ingenting annat hjälper. Det är i princip inte längre särskilt långt till ett förtryck i Putin-stil."

Och texten, som uppmärksammats av SR:s Kulturnytt, avslutas med att Sachnin jämställer meningsmotståndare med ryske presidenten.

Åsa Linderborg tog i samband med att artikeln uppmärksammades avstånd från Sachnins formuleringar om Sverige, men det hindrade henne inte att ge Sachnin förnyat förtroende som skribent.

Åsa Linderborg tog i samband med att artikeln uppmärksammades avstånd från Sachnins formuleringar om Sverige, men det hindrade henne inte att ge Sachnin förnyat förtroende som skribent.

Det går inte ihop, Åsa Linderborg.

Aftonbladet Kultur pekades också ut av en studie i International Journal of Strategic Studies som den viktigaste förmedlaren av det ryska narrativet på vänsterkanten. Många gånger har Aftonbladet Kultur tagit klassiska stalinistiska ståndpunkter om historien. Här har ledarsidan vid flera gånger kritiserat Linderborgs rena förvanskningar både om historia och nutid.

Annons

Läs mer: Oops, Linderborg did it again

Förutom Sachnin så har också Maj Wechselmann återkommande skrivit på Aftonbladet Kultur, Wechselmann är djupt rotad i den ryska desinformationsmiljön på nätet. Bland annat sitter hon i redaktionsrådet för den tidskrift som utges av en grupp svenska läkare som försökt framställa den syriska regimens kemvapenattacker som falska nyheter. Läkarna har ogenerat medverkat både i Russia Today och använts av ryska UD.

Annons

Men Wechselmann har också spridit material från högerextrema konspirationssajter. Och det är i den pro-ryska nätundervegetationen som extremvänster och extremhöger kan hänga ihop och dela varandras material utan att skämmas. Och på Aftonbladet Kultur tillhandahålls en plattform som skänker legitimitet och status för debattörerna från vänster.

Läs mer: Bland små och stora krigslögner

När Aftonbladet Kultur pekades ut i studien i Journal of Strategic Studies gick kulturchefen Åsa Linderborg i taket, och bedrev en historisk hetskampanj mot forskarna Martin Kragh och Sebastian Åsberg. I åtskilliga artiklar på kort tid attackerades forskarna, vilket får betraktas som en exceptionell attack i svenskt press.

Nu när den av AB Kultur omhuldade skribenten Sachnin öppet kliver ut som företrädare för det ryska informationskriget så kan man konstatera att omdömet om Aftonbladet Kulturs roll i det ryska informationskriget inte var överdrivet.

Läs mer: Historielös vänster går vilse

Annons

Sachnins medverkan hos RT har AB Kulturs läsare ännu heller inte fått ta del av.

Att Åsa Linderborg ska komma på bättre tankar är för mycket att hoppas på. Men det vore mer hedervärt att AB Kultur står för sin linje fullt ut istället för att spela oskyldig när kopplingen är så öppen.

För någon demokratisk anständighet borde det väl ändå finnas på en kulturredaktion?

Dessutom behöver ansvarige utgivaren Sofia Olsson Olsén svara på om det är rimligt att man samtidigt kan vara skribent för tidningen och representera den ryska propagandan.

Och för att citera Åsa Linderborg själv, det är inte personligt utan principiellt.

För någon demokratisk anständighet borde det väl ändå finnas på en kulturredaktion?

Annons

Detta är en ledartext av Patrik Oksanen, som skriver om säkerhets- och försvarspolitik för flera av MittMedia-koncernens liberala och centerpartistiska ledarsidor. Oksanen är till vardags politisk redaktör för Hudiksvalls Tidning (c) samt för närvarande tf politisk redaktör på ÖP.

Intresserad av Säkerhetspolitik? Missa inte Podd 72! Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

Annons

#26 Federley om cyberhotet: "Vi är som en sittande anka som väntar på att bli skjuten"

#25 John R Schindler: "Trump has a childs understanding of American government"

#24 De finlandsfrivilligas minnesdag

#23 ÖB om pengarna, veteranerna, Aurora-17 och året som gick

#22 Målkonflikten kring resiliens - samtal med Helena Lindberg på MSB

#21 Uppsnack inför #FoFRK - totalförsvar, psykförsvar och bussresa i Polen

Annons

#20 Finland fyller 100 år i en utmanande tid

#19 Trump blir den fria världens ledare, kommer vintern nu?

#18 Missilsköld, ny ubåt och bussresa i Polen

Annons

#17 Finland´s FM Soini: "They know we will defend ourserselves like tigers and lions together"

#16 Security in the Baltic Sea region - a podcast with Edward Lucas

#15 "Lögn och förbannad dikt", samtal med försvarsministern om informationskriget

#14 Återvunnen självständighet firar 25 år och gasledningen som delar Europa

#13 kl 07:58 kom explosionen

#12 Brexitspecial 2 - Och nu då, vad hände och varför?

#11 Brexitspecial - inför omröstningen

Annons

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

Annons

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar


Patrik Oksanen

patrik.oksanen@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan