Annons

Annons

Annons

Google får böta 23 miljarder: ”Vi överväger att överklaga”

EU-kommissionen bötfäller Google med motsvarande 23 miljarder kronor för brott mot konkurrenslagstiftningen.

Under tisdagen rapporterar Ekot att Google får böta för att ha utnyttjat sin dominans på sökmotormarknaden till förmån för sin egen nätshoppingtjänst. När konsumenter söker på ett produktnamn visar Google resultat från Google Shopping med bilder högst upp på sidan.

Annons

EU:s konkurrenskommissionärMargrethe Vestager.

Bild: Virginia Mayo

Annons

EU:s konkurrenskommissionär Margarethe Vestager förklarar i ett pressmeddelande att Googles agerande inte enbart tjänat till att göra tjänsten bättre än konkurrenterna utan att företaget istället utnyttjat sin position på marknaden.

Om Google inte upphör med detta inom 90 dagar kan företaget beläggas med ytterligare böter motsvarande fem procent av företagets genomsnittliga omsättning varje dag.

”Vad Google har gjort är olagligt under EU:s konkurrenslagstiftning. Andra företaget förlorade chansen att konkurrera på egna meriter och att vara innovativa. Och viktigast av allt, Europeiska konsumenter fick inte ett riktigt val av tjänster och kunde inte dra nytta av innovation”, säger Margrethe Vestager i ett uttalande.

Enligt Ekot kommenterar Google beslutet så här:

”När du nätshoppar vill du hitta produkterna du letar efter snabbt och enkelt. Och annonsörerna vill främja samma produkter. Det är därför Google visar produktannonser, vi kopplar ihop våra användare med tusentals annonsörer, stora som små, och på det sättet är det bra för båda sidor. Med all respekt håller vi inte med om slutsatserna som presenterats idag. Vi kommer att granska kommissionens beslut i detalj samtidigt som vi överväger att överklaga, och vi ser fram emot att fortsätta driva målet”.

Annons


Evelina Åström

019-15 50 16
evelina.astrom@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan