Annons

Annons

Annons

Sundsvall

Karin Näslund: Glädjefest med allvarlig underton

Thaifestival, musikfest och prideparad. I veckan har vår stad återigen fyllts av härliga sommaraktiviteter och glada människor. För semesterfiraren finns mängder av evenemang att välja mellan.

Regnbågsflaggor vajar runt om på gator och torg för att uppmärksamma Prideveckan – och på ST visar vi vårt stöd genom att låta loggan på förstasidan i papperstidningen byta färg i dagarna tre.

Festen inleddes i söndags med en gudstjänst, och avslutas nu på lördag med parad och festligheter. Däremellan radas aktiviteterna på varandra, och en hel del av det kan du följa i vår rapportering.

För Plus-kunder: Thaifestivalen har börjat – arrangörerna räknar med 25 000 besökare

Informativt och glädjefyllt, så skulle programmet kunna sammanfattas.

Annons

Att Sundsvall fylls med festligheter är förstås väldigt roligt. För de flesta är det bara att hänga med och njuta.

Annons

För andra finns en mörkare underton till firandet. De som slåss mot vissa människors fördomar, och kämpar för rätten att få vara sig själv.

I Brottsförebyggande rådets rapport om hatbrott går att läsa att det under 2015 anmäldes drygt 600 hatbrott med sexuell läggning som motiv. Nästan alla av dessa anmälda brott hade ett homofobiskt motiv.

Sen tillkommer förstås alla andra hinder för den som enligt somliga inte passar in i mallen; gliringar, dömande blickar och annat olämpligt som inte nödvändigtvis är brottsligt. Vardagshatet.

Många av brotten sker på internet, men våldsbrott är fortfarande en av de tre vanligaste brottstyperna i den här kategorin.

Hoten och hatet leder många gånger till ohälsa och utsatthet. En studie visar hur psykisk ohälsa det senaste decenniet har ökat bland transpersoner.

Glädjande är att antalet anmälda hatbrott mot hbtq-personer har sjunkit kraftigt sen 2009 och att svenskarnas syn på homosexuella har förändrats i positiv riktning.

För Plus-kunder: Se reprisen från vår livesändning – Prideparken öppnade i Sundsvall

Finns det då någon anledning att hålla en Pride-parad? Behövs mer ljus på frågan?

Ja och ja. Visst verkar det som att utvecklingen går åt rätt håll, att vi blir mer avslappnade inför det vi inte känner till och att vi kan glädjas åt allas möjlighet till ett fritt liv.

Annons

Annons

Men så länge hoten finns kvar, så länge hatet sprids på nätet och så länge det finns människor som begränsar andras rättigheter behöver vi faktiskt uppmärksamma hbtq-frågan.

Ibland är det inte svårare än att gå till sig själv. Tycker jag att någon annan ska lägga sig i vem jag älskar?

Alla som kan svara nej på den frågan bör också kunna acceptera det omvända.

Så ta tillfället i akt. Gå ut på gatorna och ha roligt, tillsammans kan vi sudda ut den mörka undertonen.

Toppen: Sommar, sommar och firandet av alla människors lika värde

Botten: Hatet som förmörkar


Karin Näslund

060–19 71 31
karin.naslund@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan